ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

nazwa

Wykonanie

Wypieki drożdżowe zawsze polecam Wam szczególnie,
pewnie dlatego, że sama za nimi przepadam.
Dziś mam dla Was przepis na kapuśniaczki,
potrawę, która głównie kojarzy się z wigilijnym dodatkiem do barszczu,
ale w moim regionie, czyli na Lubelszczyźnie, bardzo popularną i do dostania na co dzień niemal w każdej piekarni.
Kapuśniaczki przygotowałam w dwóch odsłonach -
- tradycyjnej, którą stosuję najczęściej, oraz zaplatanej, bardziej wymagającej,
która przyda się wtedy, gdy oprócz walorów smakowych, zależy Wam na wyjątkowym wyglądzie potrawy, a taką okazją na pewno będą Święta.
Obie wersje smakują tak samo, choć w tradycyjnej znajdzie się pewnie trochę więcej farszu,
przez co kapuśniaczki mogą być bardziej wyraziste w smaku.
Sami zdecydujcie którą wersję wybierzecie.
Składniki: ( porcja na ok. 45 sztuk)
ciasto:
500 g mąki tortowej
260 ml ciepłego mleka
25 g drożdży
2 jajka
70 g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
farsz:
500 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
sól, pieprz
2-3 łyżki masła lub oleju
Taka ilość farszu jest odpowiednia dla wersji zaplatanej, do okrągłych kapuśniaczków może być niewystarczająca.
ponadto:
1 jajko + 1 łyżka mleka
kminek do posypania
Sposób wykonania:
Farsz - Kapustę zalać wodą i gotować do miękkości. Gdyby była bardzo kwaśna trzeba wcześniej ją przepłukać.
Na patelni rozgrzać olej lub masło. Podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Dodać do podsmażonej cebuli. Razem przesmażyć ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawic i wystudzić.
Ciasto - Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić na 5 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do przesianej mąki dodać sól, jajka, mleko z drożdżami i masło. Wszystko wymieszać drewniana łyżką, następnie wyrabiać ciasto rękami około 5 minut. W razie potrzeby można podsypać 1-2 łyżki mąki. Ciasto powinno byc miękkie, gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto umieścić na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinać krążki o śrenicy np. szklanki.
Wersja zaplatana Krążki ponacinać po łuku na ok. 5 mm od brzegów (patrz zdj.) Na środku umieścić łyżeczkę farszu. Jeden brzeg ciasta przełożyć nad krążkiem i lekko docisnąć. To samo zrobić z drugim brzegiem ciasta. Tak postępować z każdym kolejnym krążkiem. Kapuśniaczki poukładać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryc ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.
Wersja tradycyjna Krążki ciasta umieścić w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku umieścić łyżeczkę farszu i lekko rozsmarować. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie przycisnąć i spłaszczyć każdy kapuśniaczek, zwłaszcza w miejscu gdzie jest farsz. Przykryć i ponownie odstawić na 5 minut. Przed wlożeniem do piekarnika brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/11/Kapusniaczki.html