ßßß
 
            
         Składniki: ( porcja na ok. 45 sztuk)ciasto:500 g mąki tortowej260 ml ciepłego mleka25 g drożdży2 jajka70 g masła2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukrufarsz:500 g kapusty kiszonej1 duża cebulasól, pieprz2-3 łyżki masła lub olejuTaka ilość farszu jest odpowiednia dla wersji zaplatanej, do okrągłych kapuśniaczków może być niewystarczająca.ponadto:1 jajko + 1 łyżka mlekakminek do posypania
Składniki: ( porcja na ok. 45 sztuk)ciasto:500 g mąki tortowej260 ml ciepłego mleka25 g drożdży2 jajka70 g masła2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukrufarsz:500 g kapusty kiszonej1 duża cebulasól, pieprz2-3 łyżki masła lub olejuTaka ilość farszu jest odpowiednia dla wersji zaplatanej, do okrągłych kapuśniaczków może być niewystarczająca.ponadto:1 jajko + 1 łyżka mlekakminek do posypania Sposób wykonania:Farsz - Kapustę zalać wodą i gotować do miękkości. Gdyby była bardzo kwaśna trzeba wcześniej ją przepłukać.Na patelni rozgrzać olej lub masło. Podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Dodać do podsmażonej cebuli. Razem przesmażyć ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawic i wystudzić.Ciasto - Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić na 5 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do przesianej mąki dodać sól, jajka, mleko z drożdżami i masło. Wszystko wymieszać drewniana łyżką, następnie wyrabiać ciasto rękami około 5 minut. W razie potrzeby można podsypać 1-2 łyżki mąki. Ciasto powinno byc miękkie, gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto umieścić na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinać krążki o śrenicy np. szklanki.Wersja zaplatana Krążki ponacinać po łuku na ok. 5 mm od brzegów (patrz zdj.) Na środku umieścić łyżeczkę farszu. Jeden brzeg ciasta przełożyć nad krążkiem i lekko docisnąć. To samo zrobić z drugim brzegiem ciasta. Tak postępować z każdym kolejnym krążkiem. Kapuśniaczki poukładać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryc ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.
Sposób wykonania:Farsz - Kapustę zalać wodą i gotować do miękkości. Gdyby była bardzo kwaśna trzeba wcześniej ją przepłukać.Na patelni rozgrzać olej lub masło. Podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Dodać do podsmażonej cebuli. Razem przesmażyć ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawic i wystudzić.Ciasto - Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić na 5 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do przesianej mąki dodać sól, jajka, mleko z drożdżami i masło. Wszystko wymieszać drewniana łyżką, następnie wyrabiać ciasto rękami około 5 minut. W razie potrzeby można podsypać 1-2 łyżki mąki. Ciasto powinno byc miękkie, gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto umieścić na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinać krążki o śrenicy np. szklanki.Wersja zaplatana Krążki ponacinać po łuku na ok. 5 mm od brzegów (patrz zdj.) Na środku umieścić łyżeczkę farszu. Jeden brzeg ciasta przełożyć nad krążkiem i lekko docisnąć. To samo zrobić z drugim brzegiem ciasta. Tak postępować z każdym kolejnym krążkiem. Kapuśniaczki poukładać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryc ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić. Wersja tradycyjna Krążki ciasta umieścić w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku umieścić łyżeczkę farszu i lekko rozsmarować. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie przycisnąć i spłaszczyć każdy kapuśniaczek, zwłaszcza w miejscu gdzie jest farsz. Przykryć i ponownie odstawić na 5 minut. Przed wlożeniem do piekarnika brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.Smacznego :)
Wersja tradycyjna Krążki ciasta umieścić w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku umieścić łyżeczkę farszu i lekko rozsmarować. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie przycisnąć i spłaszczyć każdy kapuśniaczek, zwłaszcza w miejscu gdzie jest farsz. Przykryć i ponownie odstawić na 5 minut. Przed wlożeniem do piekarnika brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.Smacznego :)