Wykonanie
            
Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z 
mięsa lub 
ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z 
kapusty kiszonej i 
grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia 
grzybów.Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska.Składniki:Farsz:1 kg 
kapusty kiszonej1 duża 
cebulaolej½ szklanki 
wody½ łyżeczka 
kminkuliść laurowy2 ziarna 
ziela angielskiegosólpieprzCiasto:500 g 
mąki½ szklanki 
mleka50 g 
drożdży2 łyżki roztopionego 
masła2 
jajka1 łyżeczka 
cukru1 łyżeczka 
solibiałkoWykonanie:Przygotować farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 
oleju. Następnie dodać 
kapustę, 
wodę i 
przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż 
kapusta będzie miękka.Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego 
ziele angielskie i 
liść laurowy.Przygotować ciasto:
Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W 
mleku rozpuścić 
cukier i 
drożdże i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.Do miski przesiać 
mąkę, wymieszać ja z 
solą i 
cukrem a następnie dodać 
masło, 
jajka oraz 
drożdże.Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od miski i rąk. W razie potrzeby dodać ciepłe 
mleko.Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować w prostokąt. Na cieście rozłożyć farsz, zawinąć do środka węższe brzegi a następnie dłuższy bok zwinąć jak roladę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować 
białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut.

