ßßß Cookit - przepis na Kulebiak z kiszoną kapustą

Kulebiak z kiszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów.
Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska.
Składniki:
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
olej
½ szklanki wody
½ łyżeczka kminku
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
Ciasto:
500 g mąki
½ szklanki mleka
50 g drożdży
2 łyżki roztopionego masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
białko
Wykonanie:
Przygotować farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.
Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy.
Przygotować ciasto:
Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić cukier i drożdże i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać ja z solą i cukrem a następnie dodać masło, jajka oraz drożdże.
Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od miski i rąk. W razie potrzeby dodać ciepłe mleko.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować w prostokąt. Na cieście rozłożyć farsz, zawinąć do środka węższe brzegi a następnie dłuższy bok zwinąć jak roladę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/11/kulebiak-z-kiszona-kapusta.html