Wykonanie
Przeglądałam niedawno propozycje Weekendowej Piekarni z czasów kiedy jeszcze nie
brałam w niej udziału. Widziałam wiele wspaniałych propozycji a jedną z tych, które szczególnie przypadły mi do gustu są cebularze. Mięciutkie, pyszne, warte wypróbowania.
Składniki:500g
mąki krupczatki50 g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka1 łyżka
cukru1
jajko1 łyżeczka
soli60 g
masłaDrożdże wymieszać z
cukrem, 2 łyżkami
mąki i częścią ciepłego
mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.W garnku rozpuścić
masło z resztą
mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe
mleko z
masłem dodać do
mąki z
solą.
Jajko roztrzepać za pomocą widelca i dodać do pozostałych składników zostawiając trochę na posmarowanie brzegów
cebularzy (około łyżki). Ciasto wyrobić tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać więcej
mąki. Następnie pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.Ciasto podzielić na 12 części. Każdą cześć rozwałkować na owalne placki. Brzegi placków posmarować pozostawionym
jajkiem. Następnie położyć porcje
cebuli, rozkładając ją równomiernie po całym placku. Przed wstawieniem do piekarnika poczekać jeszcze chwilkę, aż znów podrosną.Piec w temperaturze 200°C do momentu, aż cebularze sie zarumienią, około 10 - 15 minut.Składniki na farsz:1 kg
cebuli (dałam ok.70 dag)3 czubate łyżki
makuolej do smażenia
sól,
pieprzCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju do uzyskania złotego koloru. Do ciepłej jeszcze, ale już zdjętej z ognia
cebuli wsypać
mak oraz doprawić
solą i
pieprzem.Smacznego:)