ßßß Cookit - przepis na Cebularze

Cebularze

nazwa

Wykonanie

Cebularze
Składniki
500g mąki
50g drożdży świeżych
1 szklanka mleka
60g masła
1 łyżka cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 duża cebula
1 łyżka maku
szczypta soli
olej (do smażenia)
Sposób przygotowania
Rozczyn
Krok 1
W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru, zagęszczamy lekko dwiema łyżkami mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto
Krok 2
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego resztę mleka (pół szklanki), lekko podgrzewając, tak aby nie zaparzyć drożdży. Mąkę mieszamy z solą, a następnie dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, mleko z masłem oraz roztrzepane jajko. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut).
Cebulka
Krok 3
W międzyczasie cebulę kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Solimy i dosypujemy mak, studzimy.
Ciasto
Krok 4
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na bułeczki, które lekko spłaszczamy (mi wychodzi 9 sztuk). Jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (30 min.).
Krok 5
Na gotowe ciasto wykładamy cebulkę, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30 min. w 180°C.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/11/11183/cebularze