Wykonanie
CebularzeSkładniki500g
mąki50g
drożdży świeżych1 szklanka
mleka60g
masła1 łyżka
cukru1
jajko1 łyżeczka
soli1 duża
cebula1 łyżka
makuszczypta
soliolej (do smażenia)Sposób przygotowaniaRozczynKrok 1W połowie szklanki ciepłego
mleka rozpuszczamy
drożdże i łyżkę
cukru, zagęszczamy lekko dwiema łyżkami
mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia.CiastoKrok 2
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego resztę
mleka (pół szklanki), lekko podgrzewając, tak aby nie zaparzyć
drożdży.
Mąkę mieszamy z
solą, a następnie dodajemy do niej wyrośnięte
drożdże,
mleko z
masłem oraz roztrzepane
jajko. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut).
CebulkaKrok 3W międzyczasie
cebulę kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na
oleju, aż się zeszkli. Solimy i dosypujemy
mak, studzimy.CiastoKrok 4Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na bułeczki, które lekko spłaszczamy (mi wychodzi 9 sztuk). Jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (30 min.).Krok 5Na gotowe ciasto wykładamy
cebulkę, a brzegi smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy 30 min. w 180°C.