Wykonanie
W tym tygodniu w mojej kuchni i na blogu będą gościły dania kuchni polskiej w ramach akcji "gotujemy po polsku",Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim, wywodzi się z kuchni żydowskiej. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach... Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz
mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrajana w kostkę
cebula,
sól oraz
mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając cebularze od innych rodzajów
pieczywa. W 2007 roku cebularz został wpisany na listę produktów tradycyjnychCEBULARZESkładnikiCIASTO50 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru500 g
mąki1 szklanka ciepłego
mleka1
jajko2 łyżeczki
soli60 g
masłaCEBULA Z MAKIEM2 duże
cebule3 łyżki
maku1 łyżeczka
soli2 łyżki
olejuWykonanie
Cebulę z
makiem najlepiej przygotować na dzień lub dwa przed pieczeniem
cebularzy.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, obgotować 2 minuty we wrzącej wodzie. Odcedzoną
cebulę wymieszać z
makiem,
olejem i
solą. Przełożyć szybko do słoika, zamknąć i po ostygnięciu włożyć do lodówki.
Drożdże wymieszać z częścią ciepłego
mleka,
cukrem i 2 łyżkami
mąki. Zostawić w cieple do wyrośnięcia.Rozpuścić
masło z resztą
mleka. Dodać do
mąki, wyrośniętych
drożdży i
soli. Dodać roztrzepane
jajko, pozostawiając ok. 1 łyżki do posmarowania brzegów
cebularzy.Wyrobić ciasto (ok. 10÷15 minut), tak by odstawało od ręki. W razie potrzeby dodać trochę
mąki. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia (ok. 60 minut).Ciasto podzielić na 14 części. Każdą rozwałkować na placek i ułożyć na wysmarowanej
olejem lub
margaryną blasze do pieczenia. Rozłożyć
cebulę z
makiem, a brzegi placków posmarować
jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30÷60 minut). Piec przez 20÷25 minut na złoty kolor. Najlepiej podawać ciepłe.Uwagi:
Cebulę można przygotować w czasie wyrastania ciasta, wystarczy pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju na złoty kolor, wymieszać z
solą i
makiem.
Smacznego!