ßßß Cookit - przepis na CEBULARZE

CEBULARZE

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu w mojej kuchni i na blogu będą gościły dania kuchni polskiej w ramach akcji "gotujemy po polsku",
Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim, wywodzi się z kuchni żydowskiej. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach... Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrajana w kostkę cebula, sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając cebularze od innych rodzajów pieczywa. W 2007 roku cebularz został wpisany na listę produktów tradycyjnych
CEBULARZE
Składniki
CIASTO
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła
CEBULA Z MAKIEM
2 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Wykonanie
Cebulę z makiem najlepiej przygotować na dzień lub dwa przed pieczeniem cebularzy. Cebulę pokroić w grubą kostkę, obgotować 2 minuty we wrzącej wodzie. Odcedzoną cebulę wymieszać z makiem, olejem i solą. Przełożyć szybko do słoika, zamknąć i po ostygnięciu włożyć do lodówki.
Drożdże wymieszać z częścią ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki. Zostawić w cieple do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło z resztą mleka. Dodać do mąki, wyrośniętych drożdży i soli. Dodać roztrzepane jajko, pozostawiając ok. 1 łyżki do posmarowania brzegów cebularzy.
Wyrobić ciasto (ok. 10÷15 minut), tak by odstawało od ręki. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia (ok. 60 minut).
Ciasto podzielić na 14 części. Każdą rozwałkować na placek i ułożyć na wysmarowanej olejem lub margaryną blasze do pieczenia. Rozłożyć cebulę z makiem, a brzegi placków posmarować jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30÷60 minut). Piec przez 20÷25 minut na złoty kolor. Najlepiej podawać ciepłe.
Uwagi: Cebulę można przygotować w czasie wyrastania ciasta, wystarczy pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor, wymieszać z solą i makiem.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/11/Cebularze.html