Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(3 głosów)5Cebularze
03 5admin5 / 5 starsCebularzeNajlepsze cebularze lubelskie z
ciasta drożdżowego z
cebulką i
makiem. Złocisty kolor, gruba i chrupiąca skórka oraz wspaniały zapach to cechy je wyróżniające. Najsmaczniejsze - jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika i posmarowane
masłem. Można zamrażać.Składniki14 sztukCiasto50 g świeżych
drożdży lub 25 g suchych
drożdży instant1 łyżka
cukru500 g
mąki1 szklanka ciepłego
mleka1
jajko2 łyżeczki
soli60 g
masłaCebula z
makiem2 duże
cebule3 łyżki
maku1 łyżeczka
soli2 łyżki
olejuPrzygotowanie
Cebula z
makiemCebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem
cebularzy.
Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z
makiem,
solą i
olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.CiastoŚwieże
drożdże wymieszać z
cukrem, 2 łyżkami
mąki i częścią ciepłego
mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Drożdże instant wymieszać od razu z
mąką.Rozpuścić
masło z resztą
mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym
mlekiem i
masłem dodać do
mąki z
solą.
Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów
cebularzy.Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę
mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej
olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym
jajkiem. Rozłożyć
cebulę z
makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut).Piec przez 20 - 25 minut w 185 stopniach C na złoty kolor. Zaraz podawać np. z
masłem.
PrzypisyPrzepis na cebularze lubelskie podobno pochodzi od jednej z piekarni lubelskich, szczycącej się długą tradycją w wypiekaniu
cebularzy. Zamieszczony jest na stronie: www.restauratorzylubelscy