ßßß Cookit - przepis na Cebularze

Cebularze

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 5(3 głosów)
5
Cebularze
0
3 5
admin
5 / 5 stars
Cebularze
Najlepsze cebularze lubelskie z ciasta drożdżowego z cebulką i makiem. Złocisty kolor, gruba i chrupiąca skórka oraz wspaniały zapach to cechy je wyróżniające. Najsmaczniejsze - jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika i posmarowane masłem. Można zamrażać.
Składniki
14 sztuk
C​iasto
50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła
Cebula z makiem
2 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Przygotowanie
Cebula z makiem
Cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Ciasto
Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.
Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut).
Piec przez 20 - 25 minut w 185 stopniach C na złoty kolor. Zaraz podawać np. z masłem.
Przypisy
Przepis na cebularze lubelskie podobno pochodzi od jednej z piekarni lubelskich, szczycącej się długą tradycją w wypiekaniu cebularzy. Zamieszczony jest na stronie: www.restauratorzylubelscy
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/cebularze/przepis.html