ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam te cebularze na blogu tutaj, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Moje nie są tak piękne, takie zarumienione...i do tego zdjęcia robione nocą, ale w smaku naprawdę super. Powiem Wam, że chciałam dzisiaj rano je sfotografować przy świetle dziennym...ale nie doczekały:) Przedstawiam Wam cebularze, a sama zmykam do pracy przyjmować pacjentów;)
Ja zrobiłam z połowy porcji i nie trzymałam się tak ram czasowych - znacznie skróciłam czas oczekiwania aż wszystko wyrośnie.
Ciasto:
50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła
Na wierzch : Pokrojona w kosteczkę cebula, przysmażona na oleju, z dodatkiem soli, oraz odrobina ketchupu.
Drożdże mieszamy z dwiema łyżkami mąki, cukrem i częścią ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy z masłem do jego rozpuszczenia. Jajko musimy roztrzepać widelcem i odlać łyżkę do posmarowania bułeczek. Resztę dodajemy do ciasta. Dodajemy wszystkie składniki do drożdży i wyrabiamy ciasto. Możemy dosypać mąki, powinno odchodzić od ręki (wyrabiamy około 15 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 -90 minut.
Po tym czasie na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem formujemy bułeczki (ciasto dzielimy na 14ście części i każdą z nich rozwałkowujemy, układamy). Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na wierzch łyżeczkę ketchupu, a na to cebulę.
Zostawiamy do wyrośnięcia - 30-60 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 - 25 minut. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/10/idealne-cebularze.html