Wykonanie
Chyba każdy z nas uwielbia pyszne, puszyste pączki :) Ja również jestem ich miłośniczką. Z racji tegorocznego wysypu
grzybów, nadzienie zrobiłam z
kurek.
Składniki:50 dag
mąki1 szklanka
mleka3 dag
drożdży3
jajka3 łyżki
masła1 łyżka
cukruSólOlej do smażenia½ kg
kurek1
cebula1 łyżka
masłaWykonanie:Wymieszać
cukier i
drożdże z kilkoma łyżkami
mleka i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wsypać resztę
mąki,
jaja, stopione
masło, resztę
mleka i
sól do smaku. Całość wyrabiać dokładnie i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę drobno posiekać z
kurkami i przysmażyć z odrobiną
soli na
maśle. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej
mąką i wykrawać szklanką krążki. Następnie nakładać farsz, zawijać i formować kulki- odstawić do wyrośnięcia, po czym smażyć pączki w głębokim
oleju