Wykonanie
Bułeczki z
cebuląMój pierwszy przepis dodany na bloga! Będą to pyszne bułeczki, które prosto po wyjęciu z piekarnika znikną z waszych stołów w kilkanaście minut. Bułeczki, są na zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne i miękkie,
cebula dodaje im charakteru i niesamowitego aromatu, który podczas pieczenia unosi się w całej kuchni. Przepis jest bardzo prosty i nie będziecie
mieć z jego wykonaniem żadnych problemów.Składniki na około 18 bułeczek:pół szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki bardzo miękkiego
masła1,3 szklanki letniej
wody25g świeżych
drożdży2 duże
cebule5,5 szklanki
mąki ( ja używam
mąki tortowej pszennej)1,5 łyżki
oleju1 małe
jajko roztrzepane z dwoma łyżkami
mlekaZaczynamy!Pierwsza czynność, którą wykonujemy to tworzymy rozczyn z
drożdży,
drożdże,
cukier i
sól rozpuszczamy w
mleku i zostawiamy na pięć minut, żeby mieszanka drożdżowa zaczęła pracować.W tym czasie
cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie na patelnię z rozgrzanym
olejem dodajemy
cebulę i na małym ogniu ją podsmażamy, tak żeby była lekko zrumieniona i miękka. Do dużej miski wsypujemy
mąkę, następnie rozczyn
drożdżowy,
wodę i
masło, na końcu
cebulę. Zagniatamy ciasto, moje wyszło elastyczne i gładkie, w razie potrzeby podsypujemy
mąką, ja dorzuciłem około pół szklanki
mąki dodatkowo. Zostawiamy w misce posypanej
mąką do wyrośnięcia na jakieś dwie godziny.Po tym czasie ciasto wyjmujemy i ponownie wyrabiamy, można podsypać jeszcze małą ilością
mąki.Dzielimy na w miarę równe kulki (mi wyszło 18 kulek). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej uformowane bułeczki, zostawiamy na półgodziny, aby się jeszcze odrobinę "napuszyły". Przed samym pieczeniem bułeczki smarujemy
jajkiem z
mlekiem.Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut (u mnie góra-dół bez termoobiegu).Smacznego!