Wykonanie
Dzisiaj kolejny wpis z cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Dzisiejsze wypiekanie prowadziłem ja z Madzią. Specjalnie na tę okoliczność wymyśliliśmy przepis na cebularze. Chcieliśmy żeby było coś prostego, a jednocześnie smacznego. Czyli w
sumie jak zawsze, na tym właśnie tak naprawdę opiera się nasz blog. Raczej nie znajdziecie tutaj zbyt wielu dań skomplikowanych. Dążymy do maksimum prostoty i maksimum smaku. To dobre połączenie. I cebularze okazały się dobre, a nawet bardzo dobre :)Potrzebujemy:NA FARSZ:5 dużych
cebul6 łyżek
oleju1 łyżeczka
soli4 łyżeczki
makuNA CIASTO:500 g
mąki15 g suchych
drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)2 łyżeczki
cukru1
jajko1 szklanka letniego
mleka2 łyżeczki
soli60 g
masła lub
margaryny1
jajko do posmarowania
Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy
sól,
mak,
olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą
słodycz z
cebuli.
Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki
cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.Smacznego!Razem z nami w Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli:Marzena z Kulinarne Szaleństwa ManiusiFanpage Wypiekania na śniadanie: KLIKStrona wydarzenia na Facebooku: KLIK
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)