ßßß Cookit - przepis na Cebularze

Cebularze

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejny wpis z cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Dzisiejsze wypiekanie prowadziłem ja z Madzią. Specjalnie na tę okoliczność wymyśliliśmy przepis na cebularze. Chcieliśmy żeby było coś prostego, a jednocześnie smacznego. Czyli w sumie jak zawsze, na tym właśnie tak naprawdę opiera się nasz blog. Raczej nie znajdziecie tutaj zbyt wielu dań skomplikowanych. Dążymy do maksimum prostoty i maksimum smaku. To dobre połączenie. I cebularze okazały się dobre, a nawet bardzo dobre :)
Potrzebujemy:
NA FARSZ:
5 dużych cebul
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki maku
NA CIASTO:
500 g mąki
15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
1 jajko
1 szklanka letniego mleka
2 łyżeczki soli
60 g masła lub margaryny
1 jajko do posmarowania
Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli.
Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Razem z nami w Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli:
Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Fanpage Wypiekania na śniadanie: KLIK
Strona wydarzenia na Facebooku: KLIK
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2015/02/cebularze.html