ßßß Cookit - przepis na Cebularze

Cebularze

nazwa

Wykonanie

Kolejny wypiek z serii Wypiekanie na śniadanie, tym razem pyszny przepis wymyślił Paweł wraz z Magdą. Cebularze wychodzą pyszne, ciasto jest delikatne i pulchne, na pewno nie raz jeszcze zagoszczą u nas w domu. Zamiast maku użyłam czarnuszki, dodała specyficzny posmak, który lubię :). Zdjęcia nie wyszły niestety coś chyba mój aparat prosi o porządny serwis ehh...
Składniki: cytuje za Pawłem
NA FARSZ:
5 dużych cebul
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki maku
NA CIASTO:
500 g mąki
15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
1 jajko
1 szklanka letniego mleka
2 łyżeczki soli
60 g masła lub margaryny
1 jajko do posmarowania
Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny( ja dusiłam około 70 minut). Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli.
Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.
Wraz ze mną wypiekali :
Agnieszka
Lidia Wesołowska
Paweł
Ewelina
Patryk
Bożena
Nina
Bernadeta
Iwona
Paulina
Dorota
Katarzyna
Marzena
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/02/cebularze.html