Wykonanie
Kolejny wypiek z
serii Wypiekanie na śniadanie, tym razem pyszny przepis wymyślił Paweł wraz z
Magdą. Cebularze wychodzą pyszne, ciasto jest delikatne i pulchne, na pewno nie raz jeszcze zagoszczą u nas w domu. Zamiast
maku użyłam
czarnuszki, dodała specyficzny posmak, który lubię :). Zdjęcia nie wyszły niestety coś chyba mój aparat prosi o porządny serwis ehh...
Składniki: cytuje za PawłemNA FARSZ:5 dużych
cebul6 łyżek
oleju1 łyżeczka
soli4 łyżeczki
makuNA CIASTO:500 g
mąki15 g suchych
drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)2 łyżeczki
cukru1
jajko1 szklanka letniego
mleka2 łyżeczki
soli60 g
masła lub
margaryny1
jajko do posmarowania
Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy
sól,
mak,
olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny( ja dusiłam około 70 minut). Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą
słodycz z
cebuli.
Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki
cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.Wraz ze mną wypiekali :AgnieszkaLidia WesołowskaPawełEwelina
PatrykBożena
NinaBernadetaIwonaPaulinaDorotaKatarzynaMarzena