ßßß Cookit - przepis na Cebularze i wypiekanie na śniadanie

Cebularze i wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

NA FARSZ:
5 dużych cebul
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki maku
NA CIASTO:
500 g maki
15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
1 jajko
1 szklanka letniego mleka
2 łyżeczki soli
60 g masła lub margaryny
1 jajko do posmarowania
Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, mak, olej i dusić na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli.
Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware] .Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam i wycinałam dużym kubkiem], robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, następnie piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Razem ze mną piekli:
Lidia
Agnieszka
Justyna
Paweł
Ewelina
Patryk
Nina
Bernadeta
Iwona
Paulina
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/02/cebularze-i-wypiekanie-na-sniadanie.html