Wykonanie
NA FARSZ:5 dużych
cebul6 łyżek
oleju1 łyżeczka
soli4 łyżeczki
makuNA CIASTO:500 g
maki15 g suchych
drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)2 łyżeczki
cukru1
jajko1 szklanka letniego
mleka2 łyżeczki
soli60 g
masła lub
margaryny1
jajko do posmarowania
Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać
sól,
mak,
olej i dusić na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą
słodycz z
cebuli.
Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware] .Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam i wycinałam dużym
kubkiem], robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki
cebuli, a brzegi smarować roztrzepanym
jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, następnie piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Razem ze mną piekli:LidiaAgnieszkaJustynaPawełEwelina
PatrykNinaBernadetaIwonaPaulina