Wykonanie
Dzisiaj zrobiłam cebularze. Wzięłam udział w Wypiekaniu na śniadanie organizowanym przez Pawła i
Magdę. Cebularze wyszły pyszne, badzo aromatyczne.
Cebula, która dusiła się pod przykryciem całe dwie godziny uraczyła nas cudownym smakiem. Z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni, myślę, że świetnie sprawdzą się na spotkania ze znajomymi.Zapraszam :-)Składniki:Farsz- 5 dużych
cebul- 6 łyżek
oleju- 1 łyżeczka
soli- 4 łyżeczki
makuCiasto- 500 g
mąki- 15 g suchych
drożdży- 2 łyżeczki
cukru- 1
jajko- 1 szklanka letniego
mleka- 2 łyżeczki
soli- 60 g
masła- rozbełtane
jajko do posmarowaniaWykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, dodajemy
sól,
olej i
mak i dusimy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 2 godziny. Ja swoją
cebulę musiałam jeszcze chwilkę przesmażyć, aby ją odparować, bo gotowałam pod pokrywką bez dziurki i puściła dużo soku.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do pozostałych składników na ciasto, wyrabiamy w misce lub robocie, ja swoje wyrobiłam w moim Thermomix - poz. Interwał czas 2 minuty. Gotowe ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie formujemy około 15 placków, robimy wgłębienie dnem szklanki w środku i nakładamy farsz. Brzegi
cebularzy smarujemy rozbełtanym
jajkiem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze na 30 minut, aby wyrosły. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25 minut. Ja podałam swoje cebularze na obiad razem z surówką z mieszanki
sałat,
kukurydzą,
papryką,
ogórkiem konserwowym,
jogurtem,
solą i
pieprzem.
Cebularze piekłam razem z:- Justyną- Agnieszką- Lidią- Pawłem- Eweliną-
Patrykiem- Bożenką-
Niną- Bernadetą- Iwoną- Pauliną- Dorotką-
Kasią