ßßß Cookit - przepis na Cebularze

Cebularze

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zrobiłam cebularze. Wzięłam udział w Wypiekaniu na śniadanie organizowanym przez Pawła i Magdę. Cebularze wyszły pyszne, badzo aromatyczne. Cebula, która dusiła się pod przykryciem całe dwie godziny uraczyła nas cudownym smakiem. Z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni, myślę, że świetnie sprawdzą się na spotkania ze znajomymi.
Zapraszam :-)
Składniki:
Farsz
- 5 dużych cebul
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki maku
Ciasto
- 500 g mąki
- 15 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżeczki soli
- 60 g masła
- rozbełtane jajko do posmarowania
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, dodajemy sól, olej i mak i dusimy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 2 godziny. Ja swoją cebulę musiałam jeszcze chwilkę przesmażyć, aby ją odparować, bo gotowałam pod pokrywką bez dziurki i puściła dużo soku.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do pozostałych składników na ciasto, wyrabiamy w misce lub robocie, ja swoje wyrobiłam w moim Thermomix - poz. Interwał czas 2 minuty. Gotowe ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie formujemy około 15 placków, robimy wgłębienie dnem szklanki w środku i nakładamy farsz. Brzegi cebularzy smarujemy rozbełtanym jajkiem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze na 30 minut, aby wyrosły. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25 minut. Ja podałam swoje cebularze na obiad razem z surówką z mieszanki sałat, kukurydzą, papryką, ogórkiem konserwowym, jogurtem, solą i pieprzem.
Cebularze piekłam razem z:
- Justyną
- Agnieszką
- Lidią
- Pawłem
- Eweliną
- Patrykiem
- Bożenką
- Niną
- Bernadetą
- Iwoną
- Pauliną
- Dorotką
- Kasią
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/03/cebularze.html