Wykonanie
Moi domownicy lubią
cebulaki..i oto znów są...ale ciut inne..
40 dkg
mąki30 g świeżych
drożdży3/4 szkl.
mleka1/3 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju2 małe łyżeczki
cukru4
cebule2 - 3 łyżki
oleju2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanysól,
pieprz2 - 3 łyżeczki suchego
maku2 łyżki
mleka1
jajkoCebulę obrać, pokroić w półkrążki lub kostkę, zeszklić, dodać odrobinę
wody i dusić do miękkości.Po odparowaniu
wody dodać
śmietanę.Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Odstawić do ostudzenia.Z
drożdży,
mleka i
cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki dodać rozczyn,
olej,
sól i wyrobić gładkie ciasto.Ciasto rozwałkować , wyciąć większym
kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w
mące] w krążkach zrobić wgłębienie.Ułożyć na blachę . W utworzone wgłębienie włożyć ostudzoną
cebulę , posmarować brzeg ciasta
mlekiem z odrobiną
jajka, posypać
makiem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, aż się zrumienią.