Wykonanie
Dziś nie na słodko, ale jutro
będę mieć dla Was ciasto ze
śliwkami. Naszło mnie na
bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na
cebuli i
salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych
bułek.Składniki: na ciasto:510 g
mąki60 g świeżych
drożdży1
jajko300 ml letniego
mleka4 łyżki
oleju1 i 1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru na nadzienie:2 duże
cebule (ok. 400 g )małe plasterki
salami pepperoni1 łyżka kwaśnej
śmietany1
żółtko1 łyżeczka
maku1 łyżeczka
oreganosólpieprz2 łyżki
olejuDrożdże wymieszać z
mlekiem,
cukrem i dwiema łyżkami
mąki. Odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
Cebule pokroić w plastry, usmażyć na
oleju. Pod koniec smażenia dodać
żółtko,
śmietanę,
mak i przyprawić.Z ciasta uformować 10 kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać
mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce na farsz dociskając dno na środku kulki z ciasta. Powstałe zagłębienie napełnić farszem i poukładać plasterki
salami. Odstawić na kwadrans a następnie upiec w 200*C około 15 minut.