ßßß Cookit - przepis na cebularze z salami pepperoni

cebularze z salami pepperoni

nazwa

Wykonanie

Dziś nie na słodko, ale jutro będę mieć dla Was ciasto ze śliwkami. Naszło mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek.
Składniki: na ciasto:
510 g mąki
60 g świeżych drożdży
1 jajko
300 ml letniego mleka
4 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru na nadzienie:
2 duże cebule (ok. 400 g )
małe plasterki salami pepperoni
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 łyżeczka maku
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
Cebule pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać żółtko, śmietanę, mak i przyprawić.
Z ciasta uformować 10 kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce na farsz dociskając dno na środku kulki z ciasta. Powstałe zagłębienie napełnić farszem i poukładać plasterki salami. Odstawić na kwadrans a następnie upiec w 200*C około 15 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/cebularze-z-salami-pepperoni.html