ßßß Cookit - przepis na Pierogi pieczone z nadzieniem sojowym

Pierogi pieczone z nadzieniem sojowym

nazwa

Wykonanie

Już jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na pieczone pierogi (z soczewicą- przepis tu)
Dziś nieco inne, równie pyszne!
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
¼ szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki masła
Sól do smaku
1 żółtko do smarowania
Składniki na nadzienie.
1 szklanka soi
1 cebula
Sól do smaku
Pieprz do smaku
2-3 pomidory suszone w oleju
Wykonanie nadzienia:
Soję namoczyć, osączyć, ugotować do miękkości i zmielić. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju z pomidorów. Wymieszać wszystkie składniki, dodać drobno pokrojone pomidory i przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszać starannie.
Wykonanie pierogów:
Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z mąką, wbić jajka, dodać roztopione masło , posolić do smaku, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i starannie zlepiać.
Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i gdy lekko jeszcze podrosną, posmarować rozmąconym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/03/pierogi-pieczone-z-nadzieniem-sojowym.html