ßßß
W poniedziałek zaproponowałam tradycyjną zapiekankę pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych budkach z hamburgerami, najlepszą tego typu zapiekankę jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;)We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje.W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam.W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową ze szczypiorkiem, którą moja mama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z wędliną.Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry z pieczarek i zielonego groszku . Uwielbiam kuchnię indyjską i tamtejsze bardzo aromatyczne potrawy. Danie jest bardzo smaczne i sycące i idealnie nadaje się jako danie wegetariańskie.Dziś natomiast polecam bułeczki z pieczarkami.Jeżeli podobały się Wam te przepisy i lubicie pieczarki to zapraszam po więcej przepisów z pieczarkami .Przepis na te bułeczki zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki .
Składniki :Na bułki:500g mąki pszennej125ml mleka125ml wody2 łyżki oliwy1 jajko1 łyżeczka soli12g suchych drożdżyDodatkowo :1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
Na farsz :500g pieczarek1 cebula2 ząbki czosnkusól i pieprzduża szczypta słodkiej i ostrej paprykimasło do smażenia
Przygotowanie :Przygotowanie ciasta :Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać oliwę i ugniatać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 2 godzin).Przygotowanie farszu :Masło roztopić na głębokiej patelni, przesmażyć na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć aż będą miękkie a woda odparuje. Przestudzić.Przygotowanie bułeczek :Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły.Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 30 minut lub do czasu aż będą rumiane. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego !