Wykonanie
Witam Was serdecznie…może zdjęcie nie jest zniewalające, ale smak super;)Składniki (na 1 formę)Ciasto:- 250g
mąki pszennej- 12g
drożdży- 12g
cukru- 2,5g
soli- 1,5g
proszku do pieczenia- 25ml
mleka- 125g
masła- 3
jajkaFarsz:200g
pieczarek100g boczniaków10g suszonych podgrzybków10g
czosnku5g
tymianku50g
cebuli20g
masłasól i
pieprzPrzygotowanie:Zagnieść wszystkie składniki na ciasto oprócz
masła. Miękkie
masło podzielić na trzy równe części i po kolei dodawać do ciasta dobrze je wyrabiając pomiędzy kolejnymi porcjami dodawanego
masła.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Obraną
cebulę,
czosnek i
grzyby rozdrobnić. Całość wysmażyć na patelni używając
masła. Dodać
tymianek,
sól i
pieprz, smażyć na bardzo dużym ogniu, aby jak najszybciej odparować
wodę z
grzybów. Odstawić do schłodzenia.Ciasto oprószyć
mąką, wyrobić ponownie. Przełożyć na Stolnicę irozwałkować formując kwadrat 40x30. Posmarować ciasto przygotowanym farszem z
grzybów zawinąć w rulon zaczynając od krótszego
boku i włożyć do formy .Piec w piekarniku w temp. 190 st.C przez 20 min, pozostawić do ostygnięcia.Smacznego!
/źródło Tupperware/