Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 300g
mąki pszennej- 10g świeżych
drożdży- 2
jajka- 1/2 szklanki
mleka- 1 łyżeczka
cukru- 100g
masła- 1/2 łyżeczki
soli*na nadzienie- 1 mały słoiczek filetów
anchois- 60dag
cebuli- 2 łyżki
oliwy z oliwek + do smarowania- 1/2 słoiczka czarnych
oliwek- 2 ząbki
czosnku- suszony
tymianek-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Drożdże z
cukrem rozprowadzamy w ciepłym
mleku, mieszamy z
mąką, dodajemy
sól,
jajka, miękkie
masło, zagniatamy ciasto, oprószamy
mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło.2. Posiekaną
cebulę i
czosnek smażymy na
oliwie, posypujemy
tymiankiem i dusimy ok. 15 min. Następnie przyprawiamy
solą i
pieprzem.3. Okrągłą formę wysmarowaną
oliwą wykładamy
ciastem, formując wyższe i grubsze boki. Na cieście równomiernie rozkładamy wystudzony farsz
cebulowy, na wierzchu układamy połówki
oliwek oraz
anchois. Boki ciasta smarujemy
oliwą. Pieczemy ok. 25 min., w 200 stopniach, aż ciasto nie będzie surowe. Doskonale smakuje z dodatkiem
sosu czosnkowego.