Wykonanie
Bardzo dawno nie robiłam żadnego
pieczywa. Na
chleb na zakwasie nie mam cierpliwości, ale małe aromatyczne bułeczki są w sam raz. Nie za dużo pracy, nie za wiele wysiłku a efekt mniamuśny.400g
mąki pszennejłyżeczka drobnego
cukrupół łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży suchych260ml
mleka30g roztopionego
masła (1 łyżka)Nadzienie4 ząbki
czosnku2 łyżki miękkiego
masłatymianekCiasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na bułeczki - ja podzieliłam na 9 i odstawić ponownie do podrośnięcia.
Czosnek,
masło i
tymianek wrzucić do blendera i zmiksować. Wyrośnięte bułeczki naciąć na środku, włożyć nadzienie, posmarować wierzch
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i upiec - ok 15 minut w 180 stopniach.Inspiracja