Wykonanie
Mam wiele przepisów, które czekają na swoją kolej. Tak właśnie było też z tymi bułeczkami :) A co
mogę o nich powiedzieć? Są po prostu przepyszne ! Jeśli macie ochotę na jakieś wytrawne bułeczki i co najważniejsze macie trochę czasu i chęci to sięgnijcie po ten przepis, na prawdę są mega. Nawet
mogę stwierdzić, że lepsze od tych sklepowych :)Składniki:400 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
soli30 g
drożdży260 g ciepłego
mleka30 g rozpuszczonego
masłaNadzienie:60 g miękkiego
masła6 ząbków
czosnku - drobno posiekanychsuszona lub świeża
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z
cukrem w ciepłym
mleku. Następnie wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, delikatnie posypujemy
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godz.Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta , robimy dłuższy wałeczek, delikatnie go spłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce. Odstawiamy do ponownego napuszenia na ok. 20 min.Wyrośnięte bułeczki nacinamy dość głęboko wzdłuż lub dwa
razy w poprzek. Składniki nadzienia dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy je w nacięcia.Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 20 min.Od razu po upieczeniu smarujemy bułeczki delikatnie
wodą . Najlepsze są jeszcze ciepłe ! :)
źródło : słodkie impresjeSmacznego ! :)