Wykonanie
Dobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia
solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak
czosnku połączony z
pietruszką i
ciastem drożdżowym ;)
Składniki:Ciasto:400 g
mąki pszennej20 g
cukru1 łyżeczka
soli15 g
drożdży260 ml letniego
mleka30 g roztopionego
masłaNadzienie:100 g
masła10 ząbków
czosnku3 łyżeczki suszonej
natki pietruszkiPrzygotowanie:Ciasto:
Drożdże rozprowadzamy w 5 łyżkach
mleka.
Mąkę przesiewamy i wszystkie składniki na ciasto łączymy z rozczynem. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po upływie 1 , 5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi) i kroimy nożem podłużne bułeczki.Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż i nadziewamy. Całość smarujemy roztrzepanym
żółtkiem, żeby bułeczki były pięknie złociste.Przekładamy je na mocno natłuszczoną blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż będą złociste.Nadzienie :
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Masło,
czosnek i
pietruszkę mieszamy.I nasze nadzienie jest gotowe ;)Smacznego!