ßßß
To były pierwsze bułki jakie upiekłam. Mieszkaliśmy jeszcze wtedy w mieszkaniu, które było wyposażone w piecyk gazowy. Nie wyszły zbyt rewelacyjne. Słabo wyrosły i były spieczone. Jak tylko się przeprowadziliśmy zrobiłam je ponownie, tym razem w piecu elektrycznym. Są boskie. Na stałe zagościły w naszym menu.Składnikimąka pszenna, 400 gramcukier, 2 łyżkisól, 1,5 łyżeczkisuche drożdże, 12 grammleko, 1 szklankamasło, 1 łyżkamasło czosnkowe, 100 gramDodatkowo: jajko + 1 łyżka mlekaSposób przygotowania1. Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić. Połączyć wszystkie składniki (oprócz masła czosnkowego i jajka). Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Jeszcze raz delikatnie zagnieść ciasto. Podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić aż się napuszą (około pół godziny).3. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki. Otwór rozszerzyć palcami i faszerować masłem czosnkowym .4. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.painkillers