Wykonanie
To były pierwsze
bułki jakie upiekłam. Mieszkaliśmy jeszcze wtedy w mieszkaniu, które było wyposażone w piecyk gazowy. Nie wyszły zbyt rewelacyjne. Słabo wyrosły i były spieczone. Jak tylko się przeprowadziliśmy zrobiłam je ponownie, tym razem w piecu elektrycznym. Są boskie. Na stałe zagościły w naszym menu.Składniki
mąka pszenna, 400 gram
cukier, 2 łyżki
sól, 1,5 łyżeczkisuche
drożdże, 12 gram
mleko, 1 szklanka
masło, 1 łyżka
masło czosnkowe, 100 gramDodatkowo:
jajko + 1 łyżka
mlekaSposób przygotowania1.
Mleko lekko podgrzać.
Masło roztopić. Połączyć wszystkie składniki (oprócz
masła czosnkowego i
jajka). Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Jeszcze raz delikatnie zagnieść ciasto. Podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić aż się napuszą (około pół godziny).3. Posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki. Otwór rozszerzyć palcami i faszerować
masłem czosnkowym .4. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.painkillers