ßßß
 
            
        
 Składniki: 600g.mąki pszennej250ml. mleka100g. masła 82%Zaczyn:25g. świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli6 łyżek ciepłego mleka3 łyżki mąki pszennej Przygotowani: Zaczyn:Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać mleko, dodać cukier oraz sól.Podgrzać.Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, mleko oraz rozpuszczone masło.Wyrobić gładkie, elastyczne ciastoOdstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.Z ciasta formować okrągłe bułeczki.Układać je obok siebie np. w tortownicy.Piec 35/40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Składniki: 600g.mąki pszennej250ml. mleka100g. masła 82%Zaczyn:25g. świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli6 łyżek ciepłego mleka3 łyżki mąki pszennej Przygotowani: Zaczyn:Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać mleko, dodać cukier oraz sól.Podgrzać.Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, mleko oraz rozpuszczone masło.Wyrobić gładkie, elastyczne ciastoOdstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.Z ciasta formować okrągłe bułeczki.Układać je obok siebie np. w tortownicy.Piec 35/40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 Smacznego
Smacznego