Wykonanie
            
Domowe 
pieczywo wcale nie jest takie trudne do wykonania jak sądzicie. Dzisiaj robimy bajgle. Ja swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w nocy. Wyszły boskie! Część zrobiłam z 
czarnuszką a drugą cześć z 
makiem! Polecam!

SKŁADNIKI:- 500 g 
mąki pszennej- 100 g 
mąki wrocławskiej- 250 ml ciepłego 
mleka- 3 łyżki 
masła roztopionego- 2 łyżeczki 
cukru- 
sól- 
drożdże świeże 1/3 paczkiRobimy rozczyn:W kubku mieszamy 
drożdże z ciepłym 
mlekiem i 
cukrem.W misce w 
mące robimy dziurkę -wgłębienie. Wlewamy płyn, mieszamy z cześcią 
mąki. Odstawimy na 25 minut.Zagniatamy ciasto :Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Energicznie zagniatamy ciasto, tak aby dostało się jak najwięcej powietrza do ciasto. Ciasto nie może być twarde ani "tępe". Ma być puszyste i miękkie. (wszystko będzie zależało od 
mąki, jak jest za twarde dodaj troszkę 
mleka).Ciasto wyrabiamy co najmniej 30 minut. Nie skracamy tego czasu! Trenujemy mięśnie rąk ;-)Odstawiamy na 50 minut.Ciasto wyjmujemy na stolnicę. Rolujemy wałeczki o grubości 2-3 cm. Pleciemy w warkocze i splatamy w kółeczka. Włączamy piekarnik.Bajgle układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym 
jajkiem. Posypujemy 
makiem lub 
czarnuszką. Czekamy 15 minut jak troszkę podrosną. Wstawiamy do pieca. Pieczemy na złoty kolor.Gotowe!

Smacznego!