Wykonanie
Siła prosto z naturyZboża już od kilku tysięcy lat są jednymi z najpopularniejszych surowców, z których powstają setki produktów spożywczych. Różnorodność zbóż może przyprawić o zawrót głowy, a warto pamiętać, że owies, jęczmień czy pszenica mają inny smak - dlatego produkty zbożowe to niewyczerpane źródło różnorodnych inspiracji i... bardzo wartościowych składników odżywczych!Najpopularniejsza pszenica stymuluje wzrost, zawiera witaminę E i wiele
soli mineralnych. Z kolei bardzo modny owies to prawdziwa "bomba" witaminowa - znakomite źródło
białka, witamin z grupy B oraz błonnika, który stymuluje procesy metaboliczne i jest najlepszym przyjacielem wszystkich osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jęczmień - jedno z najbardziej tradycyjnych
polskich zbóż, wzmacnia
serce, ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy i obniża poziom cholesterolu. Zboża to dla naszego organizmu paliwo najwyższej jakości. Są źródłem dobrych węglowodanów, które zapewniają uczucie sytości nawet na kilka godzin. Zwłaszcza teraz - w sezonie zimowym, produkty zbożowe dodają energii tak potrzebnej do codziennej aktywności i wzmacniają naszą odporność.Smakuj na zdrowie!Zdrowe oznacza dziś również... pyszne! Można się o tym przekonać, sięgając po
chrupkie pieczywo Tovago ze zbożami. Bogaty wybór, np.
pieczywa jaglanego, wieloziarnistego, błonnikowego żytniego czy pszennego, to świetna alternatywa dla tradycyjnego
chleba czy
kasz. Tovago ma wiele zalet, dlatego warto
mieć je zawsze pod ręką - w pracy i w domu. Po otwarciu długo zachowują swoją świeżość, dlatego gdy zapomnisz wstąpić do ulubionej piekarni, masz ochotę na małą odmianę albo chcesz przyrządzić szybkie i zdrowe przekąski - zbożowe
chlebki Tovago przyjdą ci z pomocą!
Sałatka z
kurczakiem i
rukolą z
chlebkami TovagoCzas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 2Składniki:4 kromki
pszennych chlebków Tovago1
pierś z kurczakaRukolaGarść zielonych
oliwekGarść
pomidorków koktajlowych2 łyżki
oleju rzepakowegoZioła prowansalskie2 łyżki
migdałów w słupkach2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu winnego z
jabłek1 łyżka
mioduUlubione
ziołaSól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka dopraw
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Usmaż na rozgrzanej w patelni
oliwie pierś z kurczaka i odłóż na chwile, aby delikatnie przestygła. Przygotuj sos przez wymieszanie
oliwy,
soku z cytryny,
musztardy,
miodu,
ziół i
soli oraz
pieprzu.
Rukolę umyj i dobrze wysusz.
Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki.
Pierś z kurczaka pokrój w plasterki. Na talerzu ułóż
rukolę, na niej rozrzuć
oliwki i
pomidorki. Ułóż plasterki
kurczaka. Całość polej sosem i podawaj z
chlebkami Tovago.
Chlebki Tovago z
szynką i
chrzanemCzas przygotowania: 10 minutIlość porcji: 2Składniki:4 kromki
żytnich chlebków Tovago4 plasterki
szynkiOgórekCzerwona papryka do dekoracji2 łyżki
chrzanu (może być np. z
żurawiną)
Koperek lub
kiełki do dekoracjiSposób przygotowania:
Ogórek umyj i pokrój za pomocą obieraczki do warzyw w długie paseczki.
Paprykę pokrój w wąskie paseczki. Na
szynce ułóż plasterek
ogórka i
zwiń fantazyjnie.
Szynkę z
ogórkiem ułóż na
chlebku żytnim Tovago i udekoruj
czerwoną papryką. Podawaj z ulubionym
chrzanem, udekorowane posiekanym
koperkiem lub
kiełkami.Smacznego!