ßßß Cookit - przepis na Salad with chicken & roasted figs

Salad with chicken & roasted figs

nazwa

Wykonanie

Sałatka miał wyglądać zupełnie inaczej. Pierwotnie w planach w głowie miałam ją zrobić z mix'u sałat z roszponką, ale nie znalazłam tego w klepie. Miał być również granat i tego też nie dostałam :( dlatego wersja zmieniona nie mniej jednak wyszła bardzo smaczna :) Mało mam ostatnio czasu na gotowanie, dlatego teraz posty będę dodawać co weekend :)
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
szczypta przypraw: sól, pieprz, oregano i bazylia
oliwa z oliwek
Do miseczki nalewamy oliwę a do niej dokładamy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę żeby zgęstniało i znowu mieszamy. Sos wyjdzie dość gęsty.
1/2 główki salaty lodowej lub jak miało być początkowo 1 opakowanie mixu sałat z roszponką
2 piersi z kurczaka
8 pomidorów koktajlowych zebra
1/2 cebuli czerwonej
1 opakowanie sera feta z ziołami
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony
4 figi
1 opakowanie Knorr Kurczak z Patelni Zobacz
bazylia
Warzywa, owoce i mięso myjemy. Mięso oczyszczamy i marynujemy wedle zaleceń producenta. Zamykamy w torebce do smażenia i smażymy. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Odkładamy na bok.
Umytą sałatę kroimy w paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą gotowe na sałatkę kładziemy kawałki kurczaka i figi. sałatkę polewamy sosem.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/08/salad-with-chicken-roasted-figs.html