Jak powinna wyglądać i smakować prawdziwa sałatka grecka? Nie mam pojęcia...........Jej wersji jest tak wiele i każdy twierdzi, że to jest właśnie ta najprawdziwsza, że pozwoliłam sobie wybrać własny wariant, który najbardziej mi odpowiada i z pewnością nie zabraknie w niej greckiego /lub pochodnego/ sera feta.Składniki:3 pomidory czerwone1 papryka czerwona1 cebula czerwona1 świeży ogórek / gruntowy /150 g sera feta50 g czarnych oliwek1,5 łyżki octu winny2 szczypty oregano3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smakukilka liści sałaty lodowejWykonanie:Warzywa dokładnie umyć.Przygotować sos sałatkowy z oliwy,octu i oreganoPomidory pokroić w plastry lub cząstki.Cebulę/obrana/ i ogórek /wraz ze skórką/ pokroić w krążki.Sałatkę porwać na mniejsze kawałki.Ser feta pokroić w kostkę.Wszystkie składniki ułożyć równomiernie warstwami w głębokiej salaterce.Doprawić do smaku sola i pieprzem.Dodać oliwki.Polać sosem i w ymieszać bezpośrednio przed podaniemWersja..........plenerowa........imprezowa