ßßß Cookit - przepis na Greckie ciasto ze szpinakiem

Greckie ciasto ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia grecka
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 szklanki posiekanych (jasne części) porów
2 kg grubo pokrojonego świeżego szpinaku
1/3 szklanki oliwy
3/4 szklanki posiekanego koperku
1.5 szklanki posiekanej natki
1 szklanka posiekanej mięty
1 łyżeczka pieprzu
sól
1 jajko
30-40 dag fety
50 dag rozmrożonego ciasta filo
4-5 łyżek oliwy do smarowania
Greckie ciasto ze szpinakiem - sposób przygotowania: Pory szklimy na oliwie, dodajemy szpinak i dusimy, mieszając, aż puści sok. Gdy sok się zagotuje, dodajemy koperek, natkę, miętę, sól i pieprz. Dusimy 10 minut. Przekładamy szpinak na sitko i odstawiamy na noc do lodówki, aby odciekł. Ubijamy jajko, dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Fetę dzielimy na kawałki, również dodajemy do szpinaku. Żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy połowę płatów filo, górny płat smarujemy 2 łyżkami oliwy i równo pokrywamy masą szpinakową. Wystające części ciasta zawijamy do środka. Przykrywamy pozostałymi płatami ciasta, wierzch smarujemy oliwą. Ciasto kroimy na trójkąty nożem posmarowanym oliwą. Pieczemy w 175°C przez 45 minut na złoty kolor.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600837/greckie+ciasto+ze+szpinakiem/p