Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia grecka
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 szklanki posiekanych (jasne części)
porów2 kg grubo pokrojonego
świeżego szpinaku1/3 szklanki
oliwy3/4 szklanki posiekanego
koperku1.5 szklanki posiekanej
natki1 szklanka posiekanej
mięty1 łyżeczka
pieprzusól1
jajko30-40 dag
fety50 dag rozmrożonego
ciasta filo4-5 łyżek
oliwy do smarowaniaGreckie ciasto ze
szpinakiem - sposób przygotowania:
Pory szklimy na
oliwie, dodajemy
szpinak i dusimy, mieszając, aż puści sok. Gdy sok się zagotuje, dodajemy
koperek,
natkę,
miętę,
sól i
pieprz. Dusimy 10 minut. Przekładamy
szpinak na sitko i odstawiamy na noc do lodówki, aby odciekł. Ubijamy
jajko, dodajemy do
szpinaku. Mieszamy.
Fetę dzielimy na kawałki, również dodajemy do
szpinaku. Żaroodporną formę smarujemy
oliwą, układamy połowę płatów filo, górny płat smarujemy 2 łyżkami
oliwy i równo pokrywamy masą
szpinakową. Wystające części ciasta zawijamy do środka. Przykrywamy pozostałymi płatami ciasta, wierzch smarujemy
oliwą. Ciasto kroimy na trójkąty nożem posmarowanym
oliwą. Pieczemy w 175°C przez 45 minut na złoty kolor.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu