Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Cześć i czołem! Wczoraj obiecałam Wam rozpoczęcie nowego cyklu 5 Pomysłów na…. ale po przejechaniu prawie 600 km zasnęłam i koniec końców wpisu nie przygotowałam. To drugi z nowych cyklów na blogu, pierwszy: OBIAD ZA DYCHĘ, będziecie mogli
śledzić co poniedziałek, drugi wspominany w temacie co środę, a we wtorek będziemy oglądać Hell’s Kitchen Piekielną KuchnięWracając do tematu. Chcę Wam pokazać, że można gotować łatwo, szybko i bardzo smacznie, używając dostępnych produktów, które po odpowiednim połączeniu zachwycą Was smakiem. Dziś pierwsza najbardziej popularna zielona roślina –
szpinak.5 POMYSŁÓW NA…
szpinak2 op. czyli łącznie 200g
szpinaku lub 450 g
mrożonego szpinaku,3 ząbki
czosnku1
cebula,30 g
masła50g kremowego
topionego serkasól i
pieprz do smaku
Czosnek i
cebulę siekamy,
czosnek w plasterki, a
cebulę w podobnej wielkości kostkę.
Mrożony szpinak rozmrażamy, zalewając odrobiną
wody i podgrzewając w garnku, pod przykryciem. Rozmrożony osączamy na sicie.
Masło topimy, a gdy zacznie się pienić dodajemy
czosnek i
cebulę, solimy i przesmażamy aż będą złote. Dodajemy
szpinak, świeży, umyty lub osączony mrożony. Smażymy kilka minut aż będzie miękki. Dodajemy
serek, rozpuści się w wytworzonym mimo wszystko sosie, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i
szpinak mamy gotowy!Tak przygotowany farsz możemy wykorzystać do:1. Faszerowania naleśników, które podajemy zawinięte w koperty, z kleksem
majonezu i odrobiną farszu na wierzchu.2. Pierogów:Gotowanych: 1/2 kg
mąki, 1 szklanka wrzątki, 2-3 łyżki
oleju i 1 łyżeczka
soli – wymieszana i wyrobiona na gładkie ciasto.Pieczonych: 275 g op.
ciasta francuskiego kroimy na k8 równych kwadratów, nadziewamy farszem, zwijamy w trójkąty (jedynie sklejając brzegi), smarujemy z wierzchu roztrzepanym
jajem i obsypujemy grubą
morską solą,
sezamem,
makiem lub
słonecznikiem. Pieczemy w 180-190 stopniach przez 20 minut.3. Tarty z
serem i
łososiem .Potrzebne będzie dodatkowo 100 g
wędzonego łososia a zamiast
serka topionego 100 g
bryndzy lub
mozzarelli (uważajcie z
solą –
łosoś i
bryndza są słone).300 g
mąki krupczatki, zagniatacie z 150 g
masła, łyżeczką
soli, 1
jajem bądź kilkoma łyżkami
wody, formujecie kulę i schładzacie przez godzinę. Wykładacie formę do tarty lub blachę do ciasta, podpiekacie spód przez 10 minut w 180 stopniach, po czym wykładacie farsz,a na nim
łososia porwanego na kawałki i
ser. Pieczecie jeszcze 25 minut. Najlepiej podawać taką tartę z
sałatą z
vinegretem z
pomidorkami chery.4.
Razowego makaronuUgotujcie do niego
razowy makaron i podajcie posypany świeżymi
ziołami – np.
bazylią i posypany startym dojrzałym
serem – np.
bursztynem.
5 . Zapiekanego
bakłażana z
orzechamiDanie, które dane było mi jeść w jednej z restauracji. Będziecie potrzebować 50 g
orzechów (włoskich lub laskowych) i
oliwy z oliwek .
Bakłażany kroicie w 1/2 cm plastry,
solicie i odstawiacie na 10 minut, po tym czasie lekko płuczecie
wodą, używając do tego celu mokrego ręcznika, i grillujecie. Plastry faszerujecie
szpinakiem ( w wersji wegańskiej użyjcie kremowego
tofu), posypujecie prażonymi
orzechami, skrapiacie
oliwą i zapiekacie w 190 stopniach przez 15-20 minut. Pychota!Powiązane notki:Szybki
makaron z kremowym sosem ze
szpinaku i
serkaSałatka ze
szpinaku,
brzoskwini,
oliwek i
fetyPyszna
cukinia ze
szpinakiem w kremowym
serowym sosiePizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczki
Tarta z
łososiem,
szpinakiem i
porem ( krok po kroku )