ßßß Cookit - przepis na Burek ze szpinakiem.

Burek ze szpinakiem.

nazwa

Wykonanie

Tureckie danie na bazie greckiego ciasta filo, do dostania w każdej chorwackiej piekarni. Złożone z niezliczonej ilości cieniutkich jak papier warstw ciasta, z chrupiącą skorupką i aromatycznym, czosnkowym farszem wydaje się dość ciężkie do upieczenia. Z gotowym, świeżym ciastem filo - które można dostać za kilka złotych w dobrze zaopatrzonych delikatesach - jest naprawdę banalne do przygotowania i zajmuje dosłownie kilka minut.
Składniki na 8 porcji.
► ciasto f ilo [ 300g / p aczka - 7 d uży ch ar kuszy ]
szpinak mrożony [ 200 g]
ser sałatkowy a'la feta półtłusty [ 200 g / 1 kostka ]
twaróg półtłusty [ 100 g ]
masło [70 g]
► cz os nek granulowany [ pół łyżeczki]
► só l morska [ pół ł yżeczki ]
Szpinak rozmrozić na patelni, wystudzić i doprawić solą i czosnkiem.
Połączyć szpinak z rozdrobionym serem feta i twarogiem. Porządnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Rozpuścić masło.
Rozpakować płaty ciasta i przeciąć je na pół (uzyskujemy 14 mniejszych arkuszy).
Dno naczynia posmarować masłem za pomocą pędzelka kuchennego i wyłożyć pierwszy płat ciasta.
Kolejno wykładać naczynie płatami ciasta, każdy z arkuszy uprzednio smarując masłem. Nie ugniatać ciasta, najlepiej zostawić trochę powietrza pomiędzy kolejnymi warstwami. Bazę ma stanowić 7 ułożonych kolejno i przesmarowanych masłem płatów.
Po ułożeniu siódmego arkusza ciasta, nie smarować go tłuszczem, tylko wyłożyć na niego połowę przygotowanego farszu, rozprowadzając go równomiernie.
Na pierwszą porcję farszu ułożyć kolejne 3 warstwy ciasta filo, tak jak uprzednio smarując je masłem.
Po 3 warstwach ciasta wyłożyć pozostały farsz.
Na górze umieścić ostatnie 4 płaty, smarując masłem każdy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 min. Podawać na gorąco.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/10/burek-ze-szpinakiem.html