Wykonanie
Tureckie danie na bazie greckiego
ciasta filo, do dostania w każdej chorwackiej piekarni. Złożone z niezliczonej ilości cieniutkich jak papier warstw ciasta, z chrupiącą skorupką i aromatycznym,
czosnkowym farszem wydaje się dość ciężkie do upieczenia. Z gotowym, świeżym
ciastem filo - które można dostać za kilka złotych w dobrze zaopatrzonych delikatesach - jest naprawdę
banalne do przygotowania i zajmuje dosłownie kilka minut.Składniki na 8 porcji.► ciasto f ilo [ 300g / p
aczka - 7 d uży ch ar kuszy ]►
szpinak mrożony [ 200 g]►
ser sałatkowy a'la
feta półtłusty [ 200 g / 1 kostka ]►
twaróg półtłusty [ 100 g ]►
masło [70 g]► cz os nek granulowany [ pół łyżeczki]► só l morska [ pół ł yżeczki ]
Szpinak rozmrozić na patelni, wystudzić i doprawić
solą i
czosnkiem.Połączyć
szpinak z rozdrobionym
serem feta i
twarogiem. Porządnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.Rozpuścić
masło.Rozpakować płaty ciasta i przeciąć je na pół (uzyskujemy 14 mniejszych arkuszy).Dno naczynia posmarować
masłem za pomocą pędzelka kuchennego i wyłożyć pierwszy płat ciasta.Kolejno wykładać naczynie płatami ciasta, każdy z arkuszy uprzednio smarując
masłem. Nie ugniatać ciasta, najlepiej zostawić trochę powietrza pomiędzy kolejnymi warstwami. Bazę ma stanowić 7 ułożonych kolejno i przesmarowanych
masłem płatów.Po ułożeniu siódmego arkusza ciasta, nie smarować go tłuszczem, tylko wyłożyć na niego połowę przygotowanego farszu, rozprowadzając go równomiernie.Na pierwszą porcję farszu ułożyć kolejne 3 warstwy
ciasta filo, tak jak uprzednio smarując je
masłem.Po 3 warstwach ciasta wyłożyć pozostały farsz.Na górze umieścić ostatnie 4 płaty, smarując
masłem każdy.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 min. Podawać na gorąco.