Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Witam serdecznie, tu Wasza Ania, publikuję po
serii pytań kolejną porcję przepisów z programu. Oto gołąbki – w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej – spróbujcie i zdecydujcie, która bardziej Wam smakuje! Oto one, bon apetit!Aby obejrzeć jeszcze raz materiały : klikPrzepisy z programu PYTANIE NA ŚNIADANIE, tvp 2, GOŁĄBKI, Piątek, 12 czerwca, 20151. Tradycyjne gołąbki z
młodej kapusty z
sosem pomidorowo-
bazyliowym2. Wegańskie gołąbki z czarnym
ryżem,
nerkowcami i
miętą, w sosie z
masła orzechowego,
papryki i
cieciorki.Tradycyjne gołąbki z
młodej kapusty z
sosem pomidorowo-
bazyliowymSkładniki:1 mała
młoda kapusta½ kg zmielonego 100 %
mięsa wieprzowo-wołowego100 g
ryżu2
cebule150 g
koncentratu pomidorowego3/4 l pasatty pomidorowej / 4 dojrzałe
pomidory1 łyżka
masłagarść liści
bazylii3
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól,
cukier,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kapustę podzielić na liście, po czym sparzyć je aż będą elastyczne we wrzątku.
Ryż ugotować do miękkości.
Cebule posiekać. ½ podsmażyć na rozgrzanym
maśle z odrobiną
soli, dodać do
ryżu. Gorący
ryż wymieszać łyżką z surowym
mięsem mielonym. Faszerować liście
kapusty zwijając je jak krokiety. Ściśle układać przygotowane gołąbki w garnku lub naczyniu do zapiekania. Zalać 1 szklanką
bulionu i ½ pasatty, dodać
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotować lub zapiekać przez godzinę.Sos:Resztę smażonej
cebuli zmiksować z puszką
pomidorów, resztą pasatty, połową liści
bazylii, doprawić do smaku. Podgrzać. Gołąbki podawać z sosem, gorące, posypane
bazylią.Rada: Aby gołąbki nie przypaliły się podczas gotowania, warto ułożyć na dnie garnka porwane lub zniszczone liście
kapusty – uchronią potrawę przed zbyt szybkim gotowaniem.Wegańskie gołąbki z czarnym
ryżem,
nerkowcami i
miętą, w sosie z
masła orzechowego,
papryki i
cieciorki.Składniki:1 mała główka
kapusty włoskiej lub
młodej200 g bio czarnego
ryżu150 g
orzechów nerkowca1 laska
cynamonu3 łyżki
oliwy z oliwek2
papryki2
cebule2 ząbki
czosnku1 puszka
ciecierzycy3 łyżki
masła orzechowego½ pęczka świeżej
miętysól,
pieprzkiełki lub jadalne kwiaty do dekoracjiPrzygotowanie:
Ryż zalać
wodą i gotować do miękkości z 3 gałązkami
mięty i laską
cynamonu.
Nerkowce zalać wrzącą
wodą i odstawić.
Paprykę wysmarować
oliwą ponakłuwać widelcem i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, piec aż skórka będzie ciemna.
Cebule posiekać i zeszklić na ½ ilości
oliwy. Połowę odłożyć, do reszty dodać posiekany
czosnek i połowę osączonej z zalewy
cieciorki, podsmażyć aż będzie chrupiąca. Odstawić.Wyjąć z pieca pieczoną
paprykę, przełożyć ją do miski i przykryć ją, dzięki temu zabiegowi skórka łatwiej odejdzie.Gdy
ryż będzie ugotowany wyjąć z niego
miętę i laskę
cynamonu, następnie osączyć
nerkowce i miksować w blenderze na
masło, powoli dolewając
wodę. Do
ryżu dodać ¾
masła z
nerkowców, podsmażoną
cieciorkę, kilka listków posiekanej
mięty, po czym doprawić
solą i
pieprzem.Faszerować liście
kapusty, zwijać w koperty, po czym układać w naczyniu do zapiekania.Sos:
Paprykę obrać ze skórek. Zmiksować z
masłem orzechowym, 100 ml
wody i resztą
cieciorki. Doprawić
solą i
pieprzem. Połową sosu zalać gołąbki i zapiekać je 30 minut w 180 stopniach. Podawać z
kiełkami,
masłem z
nerkowców i resztą, wcześniej podgrzanego sosu.Powiązane notki:Moje przepisy z „PYTANIE na Śniadanie”Gołąbki z
kapusty, z
ryżem i
mięsem mielonymRisotto z dyni Hokaido – przepis fitDuszona
młoda kapusta5 POMYSŁÓW NA
szpinak – przepisy ze świeżego i
mrożonego szpinaku