ßßß Cookit - przepis na GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWO-MIĘTOWYM

GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWO-MIĘTOWYM

nazwa

Wykonanie

17 lipca 2013
GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWO-MIĘTOWYM
Składniki:
1 młoda kapusta
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
5 ząbków czosnku
3 cebule dymki pokrojone w kosteczkę
pęczek mięty
8 pomidorów
200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
1 papryczka chilli pokrojona w kosteczkę
sól
pieprz
łyżeczka cukru
100 ml oliwy czosnkowej
3 szczypty oregano
Liście kapusty parzymy.
Mięso mielone i drobno posiekane 2 ząbki czosnku mieszamy w misce. Doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy 200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej. Farsz wyrabiamy ręką. Następnie zawijamy go w liście (jak krokiety) kapusty.
Naczynie żaroodporne podlewamy oliwą czosnkową. Układamy w nim gołąbki, jeden obok drugiego. Skrapiamy je oliwą z oliwek. Wkładamy na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 190*C (termoobieg).
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, a 3 ząbki czosnku w plasterki. Czosnek i cebulę dymkę szklimy na oliwie czosnkowej. Dodajemy ostrą papryczkę chilli (pozbawioną pestek). Mieszamy. Dodajemy oregano. Ponownie mieszamy. Teraz dodajemy pomidory wraz z sokiem. Wlewamy 50 ml wody. Całość doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i prażymy warzywa ok. 15 minut na małym ogniu. Możemy sos zmiksować, wtedy będzie gładki i jednolity. Nam nie przeszkadzają kawałki warzyw w sosie, więc ja z mikserem już się nie bawiłam. Pod sam koniec posypujemy sos posiekanymi listkami mięty, prażymy go pod przykryciem jeszcze 5 minut, żeby smaki się połączyły.
Gotowe gołąbki podajemy z sosem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/07/goabki-z-kasza-jeczmienna-w-pikantnym.html