17 lipca 2013GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWO-MIĘTOWYMSkładniki:1 młoda kapusta500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego5 ząbków czosnku3 cebuledymki pokrojone w kosteczkępęczek mięty8 pomidorów200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej1 papryczka chilli pokrojona w kosteczkęsólpieprzłyżeczka cukru100 ml oliwy czosnkowej3 szczypty oreganoLiście kapusty parzymy.Mięso mielone i drobno posiekane 2 ząbki czosnku mieszamy w misce. Doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy 200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej. Farsz wyrabiamy ręką. Następnie zawijamy go w liście (jak krokiety) kapusty.Naczynie żaroodporne podlewamy oliwączosnkową. Układamy w nim gołąbki, jeden obok drugiego. Skrapiamy je oliwą z oliwek. Wkładamy na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 190*C (termoobieg).Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, a 3 ząbki czosnku w plasterki. Czosnek i cebulędymkę szklimy na oliwie czosnkowej. Dodajemy ostrą papryczkęchilli (pozbawioną pestek). Mieszamy. Dodajemy oregano. Ponownie mieszamy. Teraz dodajemy pomidory wraz z sokiem. Wlewamy 50 ml wody. Całość doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i prażymy warzywa ok. 15 minut na małym ogniu. Możemy sos zmiksować, wtedy będzie gładki i jednolity. Nam nie przeszkadzają kawałki warzyw w sosie, więc ja z mikserem już się nie bawiłam. Pod sam koniec posypujemy sos posiekanymi listkami mięty, prażymy go pod przykryciem jeszcze 5 minut, żeby smaki się połączyły.Gotowe gołąbki podajemy z sosem.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.