ßßß
Składniki:1 szklanka kaszy pęczak0,5 kg mięsa mielonego1 duża cebulakilka ząbków czosnkuok. 12 liści kapustysól, pieprz2 łyżki oliwytłuszcz do wysmarowania formy żaroodpornejKapustę wkładamy na kilka minut do gotującej się wody. Oddzielamy liście i osuszamy.Kaszę wsypujemy do 3 szklanek gotującej się wody i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy dokładnie z kaszą. Przyprawiamy solą i pieprzem.Przygotowany farsz rozkładamy na liściach kapusty. Zawijamy formując kieszonki.Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Na dnie układamy niezużyte liście kapusty a na nich przygotowane kieszonki. Podlewamy wodą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.Podajemy na przykład z sosem pomidorowym. Smacznego