ßßß Cookit - przepis na Przepisy z programu PYTANIE NA ŚNIADANIE – gołąbki

Przepisy z programu PYTANIE NA ŚNIADANIE – gołąbki

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Witam serdecznie, tu Wasza Ania, publikuję po serii pytań kolejną porcję przepisów z programu. Oto gołąbki – w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej – spróbujcie i zdecydujcie, która bardziej Wam smakuje! Oto one, bon apetit!
Aby obejrzeć jeszcze raz materiały : klik
Przepisy z programu PYTANIE NA ŚNIADANIE, tvp 2, GOŁĄBKI, Piątek, 12 czerwca, 2015
1. Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowo-bazyliowym
2. Wegańskie gołąbki z czarnym ryżem, nerkowcami i miętą, w sosie z masła orzechowego, papryki i cieciorki.
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowo-bazyliowym
Składniki:
1 mała młoda kapusta
½ kg zmielonego 100 % mięsa wieprzowo-wołowego
100 g ryżu
2 cebule
150 g koncentratu pomidorowego
3/4 l pasatty pomidorowej / 4 dojrzałe pomidory
1 łyżka masła
garść liści bazylii
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę podzielić na liście, po czym sparzyć je aż będą elastyczne we wrzątku.
Ryż ugotować do miękkości. Cebule posiekać. ½ podsmażyć na rozgrzanym maśle z odrobiną soli, dodać do ryżu. Gorący ryż wymieszać łyżką z surowym mięsem mielonym. Faszerować liście kapusty zwijając je jak krokiety. Ściśle układać przygotowane gołąbki w garnku lub naczyniu do zapiekania. Zalać 1 szklanką bulionu i ½ pasatty, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować lub zapiekać przez godzinę.
Sos:
Resztę smażonej cebuli zmiksować z puszką pomidorów, resztą pasatty, połową liści bazylii, doprawić do smaku. Podgrzać. Gołąbki podawać z sosem, gorące, posypane bazylią.
Rada: Aby gołąbki nie przypaliły się podczas gotowania, warto ułożyć na dnie garnka porwane lub zniszczone liście kapusty – uchronią potrawę przed zbyt szybkim gotowaniem.
Wegańskie gołąbki z czarnym ryżem, nerkowcami i miętą, w sosie z masła orzechowego, papryki i cieciorki.
Składniki:
1 mała główka kapusty włoskiej lub młodej
200 g bio czarnego ryżu
150 g orzechów nerkowca
1 laska cynamonu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki masła orzechowego
½ pęczka świeżej mięty
sól, pieprz
kiełki lub jadalne kwiaty do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż zalać wodą i gotować do miękkości z 3 gałązkami mięty i laską cynamonu.
Nerkowce zalać wrzącą wodą i odstawić. Paprykę wysmarować oliwą ponakłuwać widelcem i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, piec aż skórka będzie ciemna.
Cebule posiekać i zeszklić na ½ ilości oliwy. Połowę odłożyć, do reszty dodać posiekany czosnek i połowę osączonej z zalewy cieciorki, podsmażyć aż będzie chrupiąca. Odstawić.
Wyjąć z pieca pieczoną paprykę, przełożyć ją do miski i przykryć ją, dzięki temu zabiegowi skórka łatwiej odejdzie.
Gdy ryż będzie ugotowany wyjąć z niego miętę i laskę cynamonu, następnie osączyć nerkowce i miksować w blenderze na masło, powoli dolewając wodę. Do ryżu dodać ¾ masła z nerkowców, podsmażoną cieciorkę, kilka listków posiekanej mięty, po czym doprawić solą i pieprzem.
Faszerować liście kapusty, zwijać w koperty, po czym układać w naczyniu do zapiekania.
Sos:
Paprykę obrać ze skórek. Zmiksować z masłem orzechowym, 100 ml wody i resztą cieciorki. Doprawić solą i pieprzem. Połową sosu zalać gołąbki i zapiekać je 30 minut w 180 stopniach. Podawać z kiełkami, masłem z nerkowców i resztą, wcześniej podgrzanego sosu.
Powiązane notki:
Moje przepisy z „PYTANIE na Śniadanie”
Gołąbki z kapusty, z ryżem i mięsem mielonym
Risotto z dyni Hokaido – przepis fit
Duszona młoda kapusta
5 POMYSŁÓW NA szpinak – przepisy ze świeżego i mrożonego szpinaku
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/19/przepisy-z-programu-pytanie-na-sniadanie-golabki