Wykonanie
2. nieco wyższa (173cm) Chłodziarko - zamrażarka z górnym zamrażalnikiem3. wysoka (194 cm) chłodziarko - zamrażarka wolnostojąca, z zamrażalnikiem szufladowym umieszczonym na dole,W zależności od potrzeb, ilości osób, stylu prowadzenia domu, każdy dobierze coś dla siebie. Najniższa z lodówek ma największą pojemność jest więc znakomita dla osób które maja osobny zamrażalnik. Model z zamrażalnikiem na górze będzie wystarczający dla tych co nie mają dużych zapasów i wystarcza im niewielka zamrażarka. Model z zamrażalnikiem na dole jest pewnie najbardziej uniwersalny. Wbrew pozorom najwyższa półka jest łatwo dostępna (a mam tylko 168cm wzrostu) a to istotne.
Lodówki występują w ...12 kolorach!!! Nigdzie nie spotkałam tak niesamowitego wyboru. Są i eleganckie
beże i soczyste czerwienie,
zielenie czy fiolety! Ja wpadłam w zachwyt widząc lodówkę w kolorze kości słoniowej - piękna! Ale prawdę mówiąc gdybym miała zdecydować w jakim kolorze lodówkę wybrać do mojej kuchni, miałabym nie lada problem - moje szafki są szare, więc niemal każda by pasowała! Osiołkowi w żłobie dano.... jak
mówi przysłowie
Poza znakomitą formą, lodówki kryją w sobie parę bardzo przydatnych, nowoczesnych rozwiązań.To co podoba mi się najbardziej i czego brakuje w mojej domowej lodówce to szuflada
zero zone- panuje tu temperatura około 0°C dzięki
czemu przechowywane w niej świeże
owoce morza,
ryby lub
mięso, dłużej zachowują świeżość.Dzięki systemowi No Frost Plus nie musimy się martwić o zaszronienie lodówki - ten kto musi co jakiś czas rozmrozić swoją lodówkę, bardzo doceni takie rozwiązanie.Położenie półek i pojemników na drzwiach możemy regulować według własnych potrzeb, a szklane półki lodówki można dodatkowo częściowo wysunąć, aby
mieć łatwiejszy dostęp do żywności.Lodówki mają standardową szerokość - 60 cm, co jest ważne gdy wymieniamy stara lodówkę na nową a miejsca nam nie przybyło.Aby poczytać więcej o tym co oferują lodówki Retro, warto odwiedzić firmową stronę www.gorenje.plA w firmowym salonie Gorenje znajdującym się w Ożarowie Mazowieckim przy ul Poznańskiej 159, obejrzycie opisane lodówki. Pracownicy z pewnością doradzą jaką lodówkę wybrać.Na koniec przepis na włoskie danie, które robiliśmy na warsztatach wg przepisu szefa Wojtka Lewandowskiego - Osso Bucco . Było pyszne więc zaraz po powrocie musiałam je zrobić. Na warsztatach
mięso podaliśmy z risotto, ja ugotowałam
kaszę bulgur. Też się sprawdziła.
składniki4 plastry giczy cielęcej z kością (lub więcej jeżeli są drobne)1
marchewka2
łodygi selera naciowego100 g. krojonych
pomidorów z puszku1
cebula100 ml
białego wina100 ml
bulionusól i
pieprzmąka25 ml
oliwy25 g
masła2-3
listki laurowe2-3 gałązki
tymiankuSkórka z połowy
pomarańczy (ścięta, nie starta)3 ząbki
czosnku posiekane.Gremolata:3 ząbki
czosnkupęczek
pietruszkiskórka z dwóch
cytryn (starta)łyżka
oliwyszczypta
soliprzygotowanieSkładniki gremolaty włożyć do blendera i zmiksować .Plastry giczy posolić, popierzyć i oprószyć
mąką - nadmiar strząsnąć.
Marchew obierać, umyć i pokroić w półplasterki, umyty
seler pokroić w plasterki,
cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz (
masło +
oliwa) obsmażyć
mięso na rumiano z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub na głębszą blaszkę. Na pozostałym ze smażenia
mięsa tłuszczu podsmażyć
cebulę,
marchew i
seler, aż lekko zmiękną. Dodać
czosnek, skórkę z
pomarańczy,
pomidory, przesmażyć chwilę mieszając, dodać
wino,
bulion,
tymianek i
liść laurowy, doprawić do smaku
solą. Tak przygotowanym sosem zalać
mięso. Wstawić odkryte do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5- 2h. Po pół godzinie przykryć brytfankę folią. Podawać z gremolatą,
ryżem, risotto, ulubioną
kaszą lub
białym pieczywem. Smacznego!
wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska