Wykonanie
Zupa grzybowa jest dobra o każdej
porze roku, ale najlepsza jest oczywiście ta jesienna - ze świeżych
grzybów, którymi pachnie cały dom. Delikatna i aromatyczna. Polecam:)300 g
prawdziwków2
marchewki1
pietruszka1
cebula1 ząbek
czosnku1 mały
seler2
łodygi selera naciowego
sólpieprzświeży
tymianekmasłooliwa2 l
bulionu-
Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.- Na patelnię kładziemy łyżkę
masła i odrobinę
oliwy, przesmażamy na niej warzywa z wyjątkiem
cebuli.Doprawiamy do smaku.- Przesmażone warzywa zdejmujemy z patelni i kładziemy na niej
cebulę. Kiedy
cebula zmięknie dodajemy
grzyby i smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku i dokładamy
tymianek- Następnie zdejmujemy
grzyby i przekładamy je do garnka, dodajemy warzywa i całość zalewamy
bulionem. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.- Podajemy posypane zieloną
pietruszką.- Pod koniec gotowania możemy dodać odrobinę słodkiej
śmietanki. Jeżeli wlejemy jej trochę więcej i zredukujemy
wywar o połowę - powstanie pyszny
grzybowy sos, idealny do placków ziemniaczanych.