Wykonanie
Krokiety z barszczem jadamy na ogół w poniedziałek, bo został nam rosół i
mięso z niedzielnego obiadu i jakoś chcemy je wykorzystać :) Krokiety z barszczem jadamy również o północy na imprezie ze znajomymi, by wzmocnić się przed trudnym porankiem dnia następnego :)Polecam dzisiaj bardzo prozaiczne, ale bez wątpienia smaczne danie - barszcz z krokietami w błyskawicznej wersji na poniedziałkowy obiad lub kolację.Barszcz:rosół - 1-1 , 5 litra
grzyby suszone - garstkazakwas buraczany gotowy
majeranek,
sól,
pieprzłyżeczka
masła1 duży ząbek
czosnkuPrzygotowanie:
grzyby kilka godzin wcześniej moczymy, ja zrobiłam to rano przed wyjściem do pracy (
wodę z moczenia
grzybów dodamy do barszczu, a
grzyby do krokietów) na rozgrzane
masło wrzucamy rozdrobniony
czosnekdo rosołu dodajemy zakwas buraczany,
wodę "
grzybową", podsmażony
czosnek,
majeranek,
sól,
pieprz.gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia ( barszcz może zmienić kolor na lekko brązowy)Krokiety:Skladniki:
mięso z rosołuwarzywa z rosołu (
seler,
marchewka,
pietruszka)
cebulagrzyby suszonezielona
pietruszkasól,
pieprzciasto naleśnikowe
oliwa,
masłoSposób przygotowania:stosujemy zasadę, że warzyw dajemy maksymalnie tyle ile
mięsa, na pewno nie więcej ( dajemy jak najmniej
marchewki, by nie zasłodzić farszu)
cebulę kroimy ( może być nierówno) i smażymy na
oliwiedajemy do jednego naczynia
mięso,
grzyby, podsmażoną
cebulę,
sól,
pieprz, i blenderem miksujemy składniki na w miarę jednolitą masędodajemy zieloną
pietruszkę, doprawiamy, mieszamy łyżkąsmażymy naleśniki na
oliwie z
masłem (1:1)nakładamy farsz na naleśniki równomiernie, zwijamy w zależności od tego, czy jesteśmy na diecie, czy też nie, możemy naleśniki z nadzieniem zanurzyć w cieście naleśnikowym i raz jeszcze przesmażyć.Smacznego :)