Wykonanie
Niedzielny obiad, zainspirowany sierpniową notką Patrycji . To moja pierwsza przeprawa z całym ptakiem :), trochę się jej bałam i odkładałam "na kiedyś". Okazało się, że niepotrzebnie - to bardzo proste. I przepyszne!
kurczak (1,5 - 2 kg)
marchewselerpietruszkapół pęczka
natki pietruszkigarść
suszonych grzybówmasło lub
oliwaczosnekcurrymajeranekpapryka słodka i ostra
kmin rzymski
sól,
pieprzUlubione
przyprawy do drobiu (u mnie w/w) wymieszać w jednym naczyniu.
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć
masłem (lub
oliwą), posypać przygotowanymi
przyprawami. W środku umieścić odrobinę
masła,
natkę pietruszki i zmiażdżony ząbek
czosnku. Tak przygotowanego
kurczaka ułożyć w płytkim naczyniu, obłożyć kawałkami warzyw,
grzybami i
natką pietruszki, wlać ok. 150 ml zimnej
wody.Piec ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni. W drugiej połowie pieczenia, szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową (ja nie przykrywałam, za to co kilka minut polewałam
kurczaka sosem powstałym podczas pieczenia).Smacznego!