Wykonanie
Bardzo lubię
pasztetową ale do sklepowej mam sporo zastrzeżeń . Przeraża mnie czytanie każdej etykiety i sprawdzanie czego ile jest w zwykłej
pasztetowej. Dlatego robie ją sama , przynajmniej wiem co mam na kanapce. Aby nie bawić się z wyrobem często to po prostu robię większą ilość i część robie w jelitach ,a część wekuje i mam na
potem jak to moje wnuczęta mówią . Dzisiaj właśnie otworzyłam taki słoiczek do kanapek .
Przez lata trochę pozmieniałam recepturę , trochę czegoś ujełam ( mam na myśli
słoninę) i trochę dodałam ( warzywa)Skład na 1 kg70dkg
mięsa ( w tym przypadku była to
kura )4 duże
marchewki2
pietruszka1
cebulakawałek
pora i
selera4 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
majeranek,WykonanieUmyte warzywa wkładam do garnka zalewam
wodą i gotuję . Do gotującego
wywaru warzywnego wkładam umyte
mięso drobiowe i dalej gotuję ( jeśli chcę
mieć rosół to na wolnym ogniu , jeśli rosół jest mi nie potrzebny to zwiększam ogień aby
mieć szybciej ugotowane
mięso . ) Pod koniec gotowania dodaję
sól. jeszcze 5 minut
mięsko dochodzi i wyciągam go do ostygnięcia . Następnie miksuję :
mięso i warzywa . Dodaje
pieprzu,
majeranku, jeśli potrzeba to
soli . Dokładnie mieszam , jeśli masa jest zbyt gęsta to dodaje po troch
wywaru z gotowania cały czas wyrabiam
pasztetową . Przekładam do słoików i pasteryzuje ok.40 minut.
Gotowe . I jeśli mam zachciewajkę na
pasztetową to tylko schodzę do piwnicy i już ją mam.