Wykonanie
Składniki:- 2 piersi z
kaczki- 1
marchewka- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2
łodygi selera naciowego- 1 puszka
pomidorów- ok. 1 szklanka
bulionu- 2 łyżki
oliwy- 100ml
białego wina- 1 łyżeczka
rozmarynu-
sól i
pieprz- 1 łyżka
masła- ok. 200g
makaronu- 3 łyżki startego
parmezanuSposób przygotowania:1. Na jednej łyżce
oliwy przyprawione
solą i
pieprzem piersi podsmażamy zaczynając od strony skóry, aż się przyrumienią, ściągamy z patelni.2.
Marchewkę,
seler,
cebulę i
czosnek siekamy i podsmażamy w garnku na pozostałej
oliwię. Po chwili wlewamy
wino, gdy trochę odparuje dodajemy
pomidory,
bulion,
rozmaryn, zagotowujemy. Do sosu wkładamy wcześniej podsmażone
mięso i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę, aż wystarczająco zmięknie.3. Po tym czasie
mięso wyciągamy z garnka, a pozostałą jego zawartość miksujemy. Piersi obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do zmiksowanego sosu. Całość gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4. Gotowy sos podajemy z
makaronem i
parmezanem.