Wykonanie
Jako, że nie przepadam za
ziemniakami często sięgam po
ryż. Ostatnio przyrządziłam risotto, które ładnie prezentuje się na talerzu a to za sprawą zielonej skórki
cukinii.
Serowy smak tego dania jest dominujący więc takie risotto można podać np. do
kurczaka ale z pewnością można je też zjeść jako danie samodzielne. Ważne jest aby użyć "szczupłą"
cukinię bo w tym daniu najbardziej liczy się jej skóra, natomiast miąższ wprowadzi do dania zbyt dużo
wody.
Składniki:szklanka
ryżu długoziarnistego1 mała
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy2 łyżki
masła1/2 szklanki
białego wina wytrawnegook. 1 l gorącego
bulionu np. drobiowego1 mała
cukiniasól,
pieprzstarty
parmezan (ok. 4-5 łyżek)Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i chwilę podsmażyć. Wsypać
ryż i przesmażyć, aż stanie się szklisty. Wlać
wino i chwilę pogotować. Dodać
bulion i gotować na małym ogniu mieszać co kilka minut. Kiedy
bulion wyparuje należy dodać kolejną porcję i tak, aż do miękkości
ryżu. Kiedy
ryż jest już al dente dodać startą
cukinię, przeciśnięty
czosnek i
starty ser. Danie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Na wierzchu ułożyć odrobinę zimnego
masła i posypać startym
parmezanem. Podawać natychmiast.Smacznego:)