Wykonanie
Jesień to zdecydowanie czas
grzybów, czas ich zbiorów, czas suszenia i chomikowania na zimę. W tym roku prym w mojej kuchni
wiodą zdecydowanie
kurki! Lubię je z jajecznicą, zapieczone w sosie, bez sosu, bez jajecznicy, na
maśle, z
cebulką - ah no
Kurka królowa tegoroczna! Co jednak, kiedy zbiory były lub będą marne, a tesknota za smakiem wielka? Jest remedium! The Green Woodpecker Trill!
Jako powszechnie znany sceptyk do gotowców - i tym razem podeszłam do produktów The Green Woodpecker Trill z dystansem. W końcu mało to
razy próbowaliście kaszotta z suszonymi dodatkami, mało to
razy rozczarowani sypaliście kolejną łyżeczkę
soli, licząc, że podbije smak? Jeśli zgodnie kiwacie głową - mam dla Was niespodziankę! Ich produkty nie tylko są pyszne ale i mają czysty skład (
zero wzmacniaczy smaku i konserwantów, bezglutenowe). W Kaszotto z suszonymi
kurkami nie ma gotowych mieszanek
grzybowych.Skład:
kasza gryczana biała 89%, suszona
kurka (pieprznik jadalny) 5,2%,
suszone warzywa 5,8% (
marchew,
cebula,
por,
czosnek,
natka pietruszki). Może zawierać
seler .Co powiecie na Kaszotto z leśnymi suszonymi
kurkami, które na prawdę jest
grzybowe, aromatyczne i pyszne? Dodałam
bulion,
masło i kilka świeżych podsmażonych
kurek. Pyszne!Składniki:6 łyżek
oliwy do smażenia100 ml
białego wina (u mnie bez)1000 – 1200 ml
bulionu warzywnego100 g
parmezanu (u mnie bez - nadal sztos!)100 g
masła (ja dodałam mniej niż 50g)szczyptę
soli i
pieprzu (jeśli
bulion jest słony - nie dodawajcie już
soli)Do dzieła:Krok 1. Na patelni rozgrzej
oliwę. Dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż na małym ogniu przez około 2 minuty.Krok 2. Następnie dodaj
białe wino i mieszaj aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Dalej podlewaj kaszotto
bulionem – sukcesywnie po 1 chochelce – aż do ponownego wchłonięcia płynu.Krok 3. Na koniec dodaj świeżo starty
parmezan i
masło. Dopraw
solą i
pieprzem.#glutenfree