Wykonanie
Z niecierpliwością oczekuje wymarzonych włoskich wakacji. Został jeszcze miesiąc, więc najwyższy czas wczuć się w włoski klimat :) Wystarczy spokojna, włoska muzyka, dobra książka, leniwe popołudnie i oczywiście włoskie danie :) Dziś risotto :) Z
cukinią i
pomidorami zerwanymi prosto z domowego ogródka. Uwierzcie, pysznie jest :)przepis na dwie porcje
200g czerwonego
ryżu pełnoziarnistego (ja swój kupiłam TUTAJ)1,5l
bulionu drobiowego lub warzywnego200ml
białego wina2 ząbki
czosnkumała
cebulka3 duże
pomidory malinowe200g
cukinii40g
parmezanusól,
pieprzłyżka
masła lub
oliwyNa patelni rozgrzej
masło i podsmaż
cebulę do czasu, aż zmięknie. Następnie dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
ryż i podsmaż przez minutę, po czym dodaj
wino, poczekaj aż odparuje. Dodaj chochelkę
bulionu, postępuj tak do wykorzystania całego
bulionu, albo do czasu aż
ryż zrobi się miękki. Pamiętaj, że powinien być al dente. Pięć minut przed końcem gotowania
ryżu wrzuć
cukinię startą na tarce o grubych oczkach oraz
pomidory obrane ze skórki. Dopraw do smaku. Gdy
ryż wchłonie cały płyn, zdejmij go z ognia, dodaj
ser, wymieszaj. Podawaj na ciepło :)