Wykonanie
Uwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z
makaronu wyszło cudowne.
Makaron jest sprężysty,
cukinia lekko chrupiąca,
pomidorki słodkie i ten smak
białego wina połączonego z
sokiem z
cukinii,
pomidorków oraz
oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się kierować łatwością wykonania oraz dostępnością składników, tak aby każdy mógł sobie danie zrobić. Ciekawa jestem nowych połączeń
smakowych, więc pewnie
będę kombinować a sprawdzonym przepisem się podzielę. :)
SKŁADNIKI: składniki na dwie porcje
makaron ryż (używam z Międzybrodzki, jest wykonany z semoliny więc jest 100 % gwarancja, że się nie sklei klik )230 mlmała
cukiniapomidorki cherry 1 gałązkę
sól,
pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
białe wino 60 ml
parmezan opcjonalnie
SPOSÓB WYKONANIA :-
makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle opisu na opakowaniu- rozgrzewamy patenie z
oliwą dodajemy starty ząbek
czosnku i chwilę podsmażamy uważamy, aby się nie przypalił- na to dodajemy pociętą w drobne paseczki
cukinię oraz umyte i osuszone
pomidorki cherry, solimy i chwilę podsmażamy- gdy
cukinia jest już lekko miękka dodajemy
białe wino, chwilę odparowujemy ok 1 minuty- do tak przygotowanych dodajemy nasz ugotowany
makaron całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minuty- jeżeli chcemy, aby nasze
makaronowe risotto było bardziej kremowe możemy dodać starty na drobnych oczkach
ser parmezan, mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.- tak przygotowane nasze
makaronowe risotto podajemy na talerzu po czym całość doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem.
Smacznego