ßßß Cookit - przepis na białe rizotto

białe rizotto

nazwa

Wykonanie

Już od dawna chciałam przygotować rizotto - na pierwszy raz wybrałam podstawową, białą wersję tego dania, oczywiście z przepisu Laury Vitale:) Kiedy nauczymy się przyrządzać danie w ten sposób, łatwo będzie je modyfikować, dodając inne składniki (np. grzyby, kurczaka czy owoce morza). Według Laury, idealne rizotto musi miec tzw. efekt fali - kiedy przejedziemy po nim drewnianą łyżką, nie może zostać po niej śladu, ryżowa masa musi powoli spłynąć na swoje miejsce. Tym sposobem rizotto nie będzie za rzadkie, ani za gęste:) Ponadto powinniśmy je podać na ciepłym talerzu. Smacznego:)
http://www.laurainthekitchen.com/recipes/white-risotto/ dla 2-3 osób:
posiekana mała cebula,
1/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
szklanka ryżu do rizotto (Arborio),
3/4 szklanki białego wina,
4-5 szklanek wrzącego bulionu (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał) ,
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki startego parmezanu,
3 łyżki masła,
sól, pieprz, natka pietruszki
Cebulę i seler podsmażamy, dodajemy czosnek i mieszamy, aż wszystko będzie szkliste (około minuty). Dorzucamy surowy ryż, mieszamy go z warzywami i oliwą, dodajemy wino i redukujemy (około minuty). Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolewamy kolejną chochlę i wciąż mieszamy. Postępujemy tak, aż do momentu, kiedy ryz będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Gdy będzie prawie gotowe, ściągamy z gazu, dodajemy ostatnią łyżkę płynu, doprawiamy, dorzucamy parmezan i masło, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut. Posypujemy posiekaną natką i natychmiast podajemy.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/11/biae-rizotto.html