ßßß Cookit - przepis na Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi

nazwa

Wykonanie

Czas grzybów w pełni więc i mnie nie ominęło grzybowe szaleństwo. Na pierwszy rzut poszło risotto grzybowe. Pamiętam jak byłam dużo młodsza i oglądałam programy kulinarne pojawiało się często słowo risotto zastanawiało mnie co to jest ....jak to smakuję ... aż nadszedł czas gdy sama zrobiłam swoje pierwsze risotto a było to risotto ze szparagami klik . Przy tym daniu trzeba zachować pewne procedury, aby później cieszyć się wyśmienitym risotto.
SKŁADNIKI :(danie na 2-3 osoby)
250 g ryżu na risotto
ok 1,2 litra bulionu (użyłam grzybowego )
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
ok 120 g parmezanu startego
100 ml białego wina
ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą być pieczarki) z części ugotowałam bulion a resztę podsmażyłam do risotto
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku
natka pietruszki (można pomiąć )
SPOSÓB WYKONANIA :
- grzyby oczyszczamy , myjemy z większej części ugotowałam bulion 1,5 litra wody pokrojone grzyby doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem
- z resztę grzybów pokroiłam w kawałki posmażyłam na dwóch łyżkach oliwy posoliłam i popieprzyłam do smaku odstawiamy
- na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy
- dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą na drobno cebulę szklimy, aby nie przypalić
- dosypujemy ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty
- na tak przygotowany ryż wlewamy wino białe (wino ma mieć temperaturę pokojową )- odparowujemy
- teraz na ryż wlewamy po łyżce wazowej naszego bulionu mieszamy, gdy wchłonie dodajemy kolejną czynność tą powtarzamy aż nasz ryż będzie miękki
- po dodaniu ostatniej łyżki dodajemy nasze podsmażone grzyby mieszamy
- zdejmujemy z ognia dodajemy starty parmezan doprawiamy solą i pieprzem i na chwilę przykrywamy naszą patelnię,a by ryż wchłoną resztki bulionu a parmezan się roztopił tworząc jednolitą kremową konsystencję
- tak przygotowane risotto podajemy z pietruszką (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć) świetnie też pasuję tymianek
Udało mi się przekonać najbardziej zatwardziałego przeciwnika grzybów leśnych, aby zjadł to risotto udało się :) i nawet mu bardzo smakowało ot moja recenzja dania :))
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/09/risotto-z-grzybami-lesnymi.html