Wykonanie
Czas
grzybów w pełni więc i mnie nie ominęło
grzybowe szaleństwo. Na pierwszy rzut poszło risotto
grzybowe. Pamiętam jak byłam dużo młodsza i oglądałam programy kulinarne pojawiało się często słowo risotto zastanawiało mnie co to jest ....jak to smakuję ... aż nadszedł czas gdy sama zrobiłam swoje pierwsze risotto a było to risotto ze
szparagami klik . Przy tym daniu trzeba zachować pewne procedury, aby później cieszyć się wyśmienitym risotto.
SKŁADNIKI :(danie na 2-3 osoby)250 g
ryżu na risottook 1,2 litra
bulionu (użyłam
grzybowego )2 łyżki
masła4 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnku1 mała
cebulaok 120 g
parmezanu startego100 ml
białego winaok 450 g
grzybów leśnych (w ostateczności mogą być
pieczarki) z części ugotowałam
bulion a resztę podsmażyłam do risotto
sól do smakuświeżo zmielony
pieprz do smaku
natka pietruszki (można pomiąć )
SPOSÓB WYKONANIA :-
grzyby oczyszczamy , myjemy z większej części ugotowałam
bulion 1,5 litra
wody pokrojone
grzyby doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem- z resztę
grzybów pokroiłam w kawałki posmażyłam na dwóch łyżkach
oliwy posoliłam i popieprzyłam do smaku odstawiamy- na patelni rozgrzewamy dwie łyżki
masła i dwie łyżki
oliwy- dodajemy posiekany ząbek
czosnku oraz pociętą na drobno
cebulę szklimy, aby nie przypalić- dosypujemy
ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty- na tak przygotowany
ryż wlewamy
wino białe (
wino ma
mieć temperaturę pokojową )- odparowujemy- teraz na
ryż wlewamy po łyżce wazowej naszego
bulionu mieszamy, gdy wchłonie dodajemy kolejną czynność tą powtarzamy aż nasz
ryż będzie miękki- po dodaniu ostatniej łyżki dodajemy nasze podsmażone
grzyby mieszamy- zdejmujemy z ognia dodajemy starty
parmezan doprawiamy
solą i
pieprzem i na chwilę przykrywamy naszą patelnię,a by
ryż wchłoną resztki
bulionu a
parmezan się roztopił tworząc jednolitą kremową konsystencję- tak przygotowane risotto podajemy z
pietruszką (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć) świetnie też pasuję
tymianekUdało mi się przekonać najbardziej zatwardziałego przeciwnika
grzybów leśnych, aby zjadł to risotto udało się :) i nawet mu bardzo smakowało ot moja recenzja dania :))