ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurkami i rozmarynem. / Risotto with chanterelles and rosemary.

Risotto z kurkami i rozmarynem. / Risotto with chanterelles and rosemary.

nazwa

Wykonanie

Risotto z kurkami i rozmarynem - bardzo proste, super szybkie i jeszcze smaczniejsze :)
Po postu cudowny obiad ( dla fanów grzybów ) :)
Risotto with mushrooms and rosemary - very simple, super fast and even tastier :)
Just a wonderful dinner (for mushrooms fans ) :)
Składniki :
* 100 g kurek,
* 1/2 cebuli, drobno posiekana,
* 3 łyżki masła,
* 100 g ryżu do risotto,
* 1/2 szklanki białego wina,
* do 2 szklanek bulionu ( u mnie warzywno-grzybowy ),
* 2 łyżki tartego parmezanu,
* 2 gałązki rozmarynu,
* sól, pieprz,
* 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki,
Ingredients:
* 100g chanterelles,
* 1/2 onion, finely chopped
* 3 tbsp butter,
* 100 grams of rice for risotto,
* 1/2 cup white wine,
* 2 cups of hot broth (I've used vegetable broth with mushroom),
* 2 tbsp grated Parmesan cheese,
* 2 sprigs of rosemary,
* salt, pepper,
* 1 clove of garlic, sliced,
Przygotowanie :
Kurki umyj, dokładnie wytrzyj, wybierz najmniejsze ( około 1/2 wszystkich) i odłóż na bok, pozostałe dość drobno pokrój.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę i pokrojone grzyby, podsmaż przez chwilę.
Dodaj ryż i wszystko dobrze wymieszaj, zalej winem.
Gdy wino wyparuje dodaj porcję bulionu ( około 100 ml ) gdy ryż go wchłonie dolej kolejną porcję, gotuj na małym ogniu przez około 20 minut mieszając od czasu do czasu.
W połowie czasu dorzuć na patelnie gałązki rozmarynu.
W między czasie przygotuj pozostałe grzyby.
Na małej patelni rozgrzej łyżkę masła i lekko podsmaż czosnek, dodaj kurki i podsmażaj przez kilka minut.
Gdy ryż będzie gotowy wyłącz ogień, wyjmij gałązki rozmarynu, dodaj pozostałą łyżkę masła i parmezan - wymieszaj dokładnie.
Podawaj zaraz po przygotowaniu z podsmażonymi kurkami na wierzchu.
* Jeżeli odgrzewasz risotto dodaj odrobinę bulionu lub wody.
Preparation:
Wash chanterelles gently, dry, select the smallest (about half of all) and set aside, rest of them chop finely.
Heat the tablespoon of butteron deep frying pan, add the onion and chopped mushrooms, fry for a minute.
Add rice and mix everything well, pour over the wine.
When the wine has evaporated, add a portion of the broth (about 100 ml) when the rice absorbs it add another portion, cook over low heat for about 20 minutes stirring from time to time.
In half the time add into pan rosemary sprigs.
In the meantime prepare the remaining mushrooms.
For a small skillet heat the tablespoon of butter and lightly sauté the garlic, add the chanterelles and fry for a few minutes.
When the rice is ready turn off the heat, remove the sprigs of rosemary, add the remaining tablespoon of butter and parmesan cheese - mix thoroughly.
Serve immediately with chanterelles ang garlic on pot.
* When reheating risotto add a little broth or water.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/08/risotto-z-kurkami-i-rozmarynem-risotto.html