Wykonanie
Risotto z
kurkami i
rozmarynem - bardzo proste, super szybkie i jeszcze smaczniejsze :)Po postu cudowny obiad ( dla fanów
grzybów ) :)Risotto with mushrooms and rosemary -
very simple, super fast and even tastier :)Just a wonderful dinner (for mushrooms fans ) :)
Składniki :* 100 g
kurek,* 1/2
cebuli, drobno posiekana,* 3 łyżki
masła,* 100 g
ryżu do risotto,* 1/2 szklanki
białego wina,* do 2 szklanek
bulionu ( u mnie warzywno-
grzybowy ),* 2 łyżki tartego
parmezanu,* 2 gałązki
rozmarynu,*
sól,
pieprz,* 1 ząbek
czosnku, pokrojony w plasterki,Ingredients:* 100g chanterelles,* 1/2 onion, finely chopped* 3 tbsp butter,* 100 grams of rice for risotto,* 1/2 cup white
wine,* 2 cups of hot broth (I've used vegetable broth with mushroom),* 2 tbsp grated
Parmesan cheese,* 2 sprigs of rosemary,* salt, pepper,* 1 clove of garlic, sliced,
Przygotowanie :
Kurki umyj, dokładnie wytrzyj, wybierz najmniejsze ( około 1/2 wszystkich) i odłóż na bok, pozostałe dość drobno pokrój.Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę
masła, dodaj
cebulę i pokrojone
grzyby, podsmaż przez chwilę.Dodaj
ryż i wszystko dobrze wymieszaj, zalej
winem.Gdy
wino wyparuje dodaj porcję
bulionu ( około 100 ml ) gdy
ryż go wchłonie dolej kolejną porcję, gotuj na małym ogniu przez około 20 minut mieszając od czasu do czasu.W połowie czasu dorzuć na patelnie gałązki
rozmarynu.W
między czasie przygotuj pozostałe
grzyby.Na małej patelni rozgrzej łyżkę
masła i lekko podsmaż
czosnek, dodaj
kurki i podsmażaj przez kilka minut.Gdy
ryż będzie gotowy wyłącz ogień, wyjmij gałązki
rozmarynu, dodaj pozostałą łyżkę
masła i
parmezan - wymieszaj dokładnie.Podawaj zaraz po przygotowaniu z podsmażonymi
kurkami na wierzchu.* Jeżeli odgrzewasz risotto dodaj odrobinę
bulionu lub
wody.Preparation:Wash chanterelles gently, dry, select the smallest (about half of all) and set aside, rest of them chop finely.Heat the tablespoon of butteron deep frying pan, add the onion and chopped mushrooms, fry for a minute.Add rice and mix everything well,
pour over the
wine.When the
wine has evaporated, add a portion of the broth (about 100 ml) when the rice absorbs it add another portion, cook over low heat for about 20 minutes stirring from
time to
time.In half the
time add into pan rosemary sprigs.In the meantime prepare the remaining mushrooms.For a small skillet heat the tablespoon of butter and lightly sauté the garlic, add the chanterelles and fry for a few minutes.When the rice is ready turn off the heat, remove the sprigs of rosemary, add the remaining tablespoon of butter and
parmesan cheese - mix thoroughly.
Serve immediately with chanterelles ang garlic on pot.* When reheating risotto add a little broth or water.