Wykonanie
« Świąteczne ciasto
marchewkoweTosty francuskie na słodko »Jak dobrze
mieć w zamrażalniku mrożone
grzyby, własnoręcznie uzbierane
grzyby!W takie zimowe dni jak dzisiejszy można wracać do wspomnień z leśnych wypadów. Zapraszam Was na
grzybowe risottoPotrzebujemy na 3-4 porcje:
oliwa z oliwek do smażenia2 garście mrożonych
grzybówmała biała
cebulakilkucentymetrowy kawałek
poraząbek
czosnku250 g
ryżu do risotto
woda z moczenia
grzybów (0,5 l)około 0,5 l
bulionu (ja użyłam drobiowego)około dwie garście startego
parmezanu2 łyżki
masłasól,
pieprzKrok 1
Grzyby rozmrażamy, płuczemy i zalewamy 0,5 l ciepłej
wody. Odstawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy
grzyby i kroimy na spore kawałki.
Wody nie wylewamy.Krok 2Rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy na patelnię posiekaną
szalotkę oraz
grzyby. Smażymy do momentu odparowania
wody z
grzybów. Następnie dodajemy posiekany
por oraz
czosnek. Całość mieszamy i dodajemy
ryż. Smażymy do zeszklenia
ryżu.Krok 3Kiedy
ryż będzie szklisty, wlewamy na patelnię łyżkę ciepłego
bulionu. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu, aż
bulion się wchłonie w
ryż. Kiedy to się stanie, dodajemy na patelnie łyżkę podgrzanej
wody z moczenia
grzybów. Mieszamy i znowu czekamy, aż płyn wchłonie się w
ryż. Postępujemy tak samo cały czas, do momentu zmięknięcia
ryżu. Wlewamy naprzemiennie, raz
bulion, raz
wodę z
grzybów. Nie możemy pozwolić, aby płyny całkowicie wchłonęły się w
ryż, gdyż konsystencja będzie zbyt sucha.Krok 4Kiedy
ryż będzie miękki, dodajemy do całości
masło oraz
parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, aby danie nabrało odpowiedniej konsystencji. Nakładamy na talerze. Posypujemy
parmezanem.